Kies een jaartal

Boerderijtje aan Vinkenweg

Gepubliceerd 04-03-1992

Boerderijtje aan de Vinkenweg

Dat boerderijtje van drie weken geleden, misschien zijn we daar een stapje verder mee. Een vriendelijke mevrouw, geboren en getogen op ’t Hart, denkt dat de afbeelding van het boerderijtje weergeeft dat met de voorzijde aan de Vinkenweg heeft gestaan en met de achterkant naar de Nieuwstraat.
Het werd bewoond door Jan Boomhouwer en zijn vrouw – ome Jan en tante Ali. Mevrouw Stokwielder, die ons deze informatie gaf, weet zich het echtpaar goed te herinneren, “het was familie van mijn vader”. Zij en de andere kinderen uit de buurt liepen wel over het erf van de Boomhouwers, en dan kon ome Jan goed brommen, vertelde ze “Vanuit het raam richtte hij dan zijn pijp op ons, net als een pistool”Tot wanneer het boerderijtje er zou hebben gestaan is niet zeker, maar het zou er in elk geval nog in de jaren dertig geweest zijn.
Ook over de schilder van het geheel hebben we informatie gekregen. De heer Van der Steeg uit Baarn, verwoed briefkaartenverzamelaar en geabonneerd op het blad De Prentbriefkaart Verzamelaar, stuurde ons een kopie van een artikeltje uit dat blad. De schrijver heeft zijn gegevens  over de schilder J.G.Gerstenhauer o.m. van een Nederlandse verzamelaar in Canada!. Het blijkt dat Gerstenhauer ( Johan Georg) op 5 mei 1858 in Amsterdam werd geboren en via Rotterdam en Den Haag in 1903 naar Utrecht kwam, waar hij in 1931 stierf.
Kennelijk had Gerstenhauer een voorliefde voor dit soort boerderijtjes  want er blijken heel wat van zulke prentbriefkaarten te bestaan. Hij schilderde ook jonge vrouwen in klederdracht, soms vergezeld van een dito jongeman, soms samen met een hond. Er zijn mensen die speciaal Gerstenhauerkaarten verzamelen


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden