Kies een jaartal

Dorsmachine

Gepubliceerd 18-03-1992

Die dorsmachine van een maand geleden heeft ons wel wat problemen bezorgd. Niet dat er niemand heeft gereageerd. Nee het probleem was dat verschillende mensen zichzelf of naaste verwanten dachten te herkennen. Maar dat waren dan toch hele andere personen. Uiteindelijk bleek één uitleg echter zo overtuigend dat we u die maar als de ‘ware’ opdienen.
Het was zo dat in de jaren dertig een stel grote Soester boeren besloten tot de aanschaf van een dorsmachine, zoals die in Duitsland was ontwikkeld. Dorsen met de hand was zwaar, stoffig en dus heel onaangenaam werk. En, al waren de lonen in de jaren dertig niet hoog, met de machine kon het zeker goedkoper.
De boeren kochten met elkaar dus die dorsmachine en brachten die onder in een vereniging, een ‘dorsclub’. De kas werd beheerd door Wantenaar en de machine was, indien niet gebruikt, gestald op de boerderij aan de Birkstraat 115. Er was trouwens maar één boer aangesloten die niet aan de Birkstraat woonde en dat was P.A. (Piet) Kuijer. Hij woonde aan de Lange Brinkweg en hjet toeval wil dat de fotograaf de foto juist op zijn erf heeft genomen.
De grote schuur die u op de foto ziet nis in 1952 afgebrand ( er staat nu een nieuwe schuur). En van de twee hooibergen die er vóórstonden, staat er nu nog maar één, het adres is Kerkpad 99. Peter Kuijer, die ons dit allemaal vertelde en die zelf ook een exemplaar van de foto heeft, bezit nog een waterverfschilderijtje van het geheel. Hij kan zich ook nog herinneren hoe hij later ( de foto is van 1935 en toen was Peter tien jaar) zelf de dorsmachine naar de Lange Brinkweg heeft gehaald, wat niet zo makkelijk was, want remmen zaten er niet op.
Het was dus 1935. De mensen op de foto waren, van links naar rechts, en eerst de groep bovenop.
Joop Logtestein; dan zijn broer Arie Logtestein, boerenknecht; Peter Kuijer; achteraan Jan Dorrestein, knecht van P.A. Kujijer en bekend als een ‘harde werker’, en  helemaal rechts, Anna van den Hengel, dienstmeisje, afkomstig uit Hamersveld.
Op de begane grond ziet u Beppie Kuijer; P.A.Kuijer (Piet) , dan ene Hannes Kanters, als weeskind in huis genomen door Willem Dorrestein; midden voor de dorsmachine Willem Kuijer, broer van Piet en wonend waar nu zijn neef Peter woont: Kerkpad 17 (anderen zeggen dat dit Bart Schoonderbeek was); en ten slotte helemaal rechts, met strooien hoed Gijs van de Bremer (Gijs van Isaak), die de technische leiding van de machine had. Hij woonde in het Monnikenbos , had wat kippen en jaagde.
Zo, dat is alweer een brokje ‘Verdwenen Soest’waar we wat meer van weten. Bedankt!. Overigens is de foto genomen toen de dorsmachine al voorzien was van bindapparatuur, de eerste jaren ging dat nog met de hand, er waren drie mensen voor nodig!. De machine draaide op electriciteit, die speciaal uit de nabij (bovengrondse) leidingen moest worden gehaald. Daarvoor werd altijd Fok Reyerse ( van de PURM) ontboden, die dan in de electriciteitspaal moest klimmen. Er kwam toch wel heel wat kijken voor de hele bedoening draaide
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden