Kies een jaartal

Hoek v.Weedestraat-F.C.Kuyperstraat

Gepubliceerd 22-04-1992

Het slooppand dat u op 11 maart in deze rubriek zag afgebeeld, is door verschillende lezers herkend. Het stond dan ook wel op een opvallende plaats: van Weedestraat hoek F.C. Kuyperstraat, tegenover Albert Heijn.
Eén mevrouw vertelde dat haar zuster er als meisje van een jaar of 16, 17 als dienstmeisje had gewerkt bij een familie Van Vuren. Die zuster zou nu 85 jaar zijn geweest, dus dat moet omstreeks 1924 zijn geweest. Een andere lezer, uit de kop van Noord-Holland wist te melden dat ook de toenmalige (eerste) notaris H.W. Prillevitz er heeft gewoond. Hij werd opgevolgd door notaris Dammers.
Helaas echter bleek het pand niet makkelijk te onderhouden. Zo lag de vloer ruim een meter onder het straatoppervlak, wat grote vochtproblemen veroorzaakte. In de oorlog al werd het onbewoonbaar verklaard. Het was inmiddels eigendom geworden van B.Kraal, drogist die ernaast woonde. Hij moet het plan hebben gehad er zelf te gaan wonen als hij zijn zaak aan zijn zoon Hans had overgedragen.
Zo is het dus niet gelopen. Enkele jaren na de oorlog liet de gemeente er een uit Indonesie teruggekeerd gezin in wonen, de familie Maris, met vijf kinderen. De oudste dochter herinnert zich het huis als verwaarloosd (“verrotte vloeren, dakbalken, slechte afvoer van de schoorstenen”), maar wel heel uniek “op de gekste plekken had je er kasten, soms met weer kasten erachter”. Het huis had ook een grote boomgaard langs de Van Weedestraat.
De Marissen kregen in 1955 elders huisvesting en dat was meteen het eind van de villa. Er kwam op het terrein een groot woon-/winkelpand ( dat er nu nog staat) en zoon Hans Kraal betrok daarin een winkel. Bij de verkoop was vastgelegd dat er in het nieuwe gebouw geen ander bedrijf drogisterijartikelen mocht verkopen. Toen later de firma De Gruyter dit verbod probeerde te omzeilen ging die vlieger mooi niet op, zo schreef ons mevrouw Mia Kraal.
Alweer een brokje “Verdwenen Soest’ dat lezers voor ons boven tafel hebben gekregen. Onze dank.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden