Kies een jaartal

fam.Verwoerd tijdens oorlogstijd

Gepubliceerd 06-05-1992

De familie Verwoerd tijdens oogsttijd.

Wat u op 1 april op de foto zag afgebeeld, bezig met de oogst, was de familie Verwoerd, destijds wonend aan de Ringweg nummer 10, ongeveer waar u de Titus Brandsmastraat is. Alle namen kunnen we u (nog) niet geven maar dat komt vooral doordat er een aantal loondorsers in beeld staat, dat alleen voor die oogst binnen Soest was.
Ze waren hier een week en trokken dan weer verder, om uiteindelijk in Eck en Wiel te raken waar ze thuis hoorden.
De elf volwassenen van links naar recht, waren: Johanna Helena (Leny) Verwoerd, geboren 1918; onbekend; vader Jan Verwoerd, geboren in 1885; en in 1937 toen deze foto genomen werd, dus 52 jaar; moeder Johanna Helena Verwoerd-Schouten, geb oren in 1890; onbekend; onbekend; Johannes (Joop) Verwoerd uit 1917; onbekend; Pieter Verwoerd, uit 1914; onbekend; onbekend. De drie jongeren op de voorgrond waren: Karel, uit 1927; Pieternella (Nelly), uit 1931; en Frederik (Freek), die in 1929 was geboren.
Het is niet duidelijk of één van de ‘onbekenden’ misschien broer Willem was, geboren in 1912. Wat het gewas wad, dat op de foto werd geoogst, is ook niet zeker, volgens Freek Verwoerd ( van hem en van zijn zuster Nelly kwam de informatie) was het buntgras, dat eerst werd gedroogd en daarna met machine in olie werd omgezet. Volgens anderen was buntgras uitsluitend een onkruid. Wat op de Eng geoogst werd, afgezien van aardappelen, was rogge, soms iets haver, soms nog wat boekweit, u mag kiezen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden