Kies een jaartal

Meisjesschool St.Jozef 1906

Gepubliceerd 03-06-1992

Meisjesschool St.Jozef.

Ook over de foto van  vorige week weten we weer wat meer, dank zij het sterke geheugen van een lezer, die ons al eerder aan informatie uit het verleden heeft geholpen, Arie van den Breemer. We zijn hem daarvoor zeer erkentelijk. Van de Breemer gaat ervan uit dat de foto is genomen in de tuin van het Sint Jozefgesticht – hetzelfde gebouw waar nu Museum Oud Soest ( en ook Artishock) is gevestigd. Ook uit andere bron waren we tot die conclusie gekomen, dus laten we het daar maar ophouden. In en achter het Sint Jozefsgesticht zal lange jaren ( tot wanneer eigenlijk?) een katholieke meisjesschool ( de jongens zaten aan de overkant van de Dalweg in de Bonifaciusschool). Er was ook een kleuterschool ( nu de klassen één en twee van de basisschool) en er was een naaischool.
Links bovenaan herkent Van den Breemer Jansje van den Breemer, dochter van Peter van den Breemer die in 1895 lid werd van de gemeenteraad, later wethouder zou worden en nog later ereburger van Soest. Recht voor haar stond een meisje Hofslot, zus van Piet Hofslot uit de Birkt, en ernaast links Mietje Kuiper, die zou trouwen met Bart van den Dijssel, de kolenhandelaar. De twee zusjes van C. van den Breemer, de oud-directeur van de Rabobank,
Onder de jongens die vooraan zaten herkent Arie (met klompjes) Jan Logtenstein, broer van Wous en Wulf van Roomen van de Korte Brink. Helemaal rechts vooraan signaleert hij ( “maar het blijft gissen”) Fie Butzelaar van de Grote Melm. Lezer Gerard Vlug herkende bovenaan de foto, tweede van rechts zijn moeder Johanna (Jansje) Wijnhoff. Zij werd geboren in 1894 en lijkt op de foto zo’n jaar of twaalf. Waarschijnlijk is daarom dat de foto ongeveer 1906 is genomen. Tot zover maar weer en bedankt!


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden