Kies een jaartal

Speeltuin te Soestduinen

Gepubliceerd 24-06-1992

Speeltuin bij stationskoffiehuis te Soestduinen


Een schommel, een rekstok, een wip en zelfs een draaimolen, schreven we vorige week. Dank zij uw reacties weten we nu dat er ook nog een glijbaan heeft gestaan – een metalen constructie met een cementen glijvak waar in de loop der tijden heel wat Soester kinderen van af zijn gevallen  - overigens niet met ernstig letsel voor zover ons bekend.
We weten nog veel meer, want de glijbaan en al dan andere speeltuig heeft gestaan bij wat destijds het “Stationskoffiehuis te Soestduinen” heette, nu bekend als restaurant De Soester Duinen, Soesterbergsestraat 188. Het restaurant was in de tijd dat de foto moet zijn genomen – we schatten dat op de late jaren dertig – eigendom van Jan van Raaij ( of van Raay) en een ingewijde lezer dacht zelfs dat Van Raaij op de foto te zien was: de man met de snor die voor op de draaimolen zit, met zijn armen op de knieën.
De speeltuin was achter het restaurant en is voor zover we hebben kunnen achterhalen, opgedoekt omstreeks 1960, toen een opvolger van Van Raaij, Jan van Soest, het pand vrij ingrijpend heeft herbouwd/uitgebreid. Navraag heeft ons geleerd dat Soest indertijd verschillende gelegenheden had met een speeltuin: aan de Birkstraat; bij wat in 1934 pension Dennehof was en dat later Boschvijver zou heten en nog vele jaren later als restaurant La Grande Bouffe in brand ging en nog steeds niet is herbouwd.
Ook aan de Eigendomweg ( Huize Statum ) moet een speeltuin zijn geweest en als er nog meer waren, horen we dat graag van u. Overigens is het hebben van een speeltuin nogal in onbruik geraakt, voornamelijk doordat onze restaurateurs hebben uitgerekend dat ze hun dure vierkante meters op andere manier rendabeler kunnen benutten.
Dank aan mevrouw A.Pronk-Schimmel die ons ( onder meer) deze foto schonk.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden