Kies een jaartal

Ouders vrucht te Soesterberg

Gepubliceerd 19-08-1992

Ouders Vrucht te Soesterberg.

Toevallig was het, heel toevallig, dat er op 1 juli twee foto’s stonden die op dezelfde plek waren gemaakt, maar die eigenlijk niets met elkaar te maken hadden. Het gaat wat ons betreft over de foto van die boer die bezig was aan de waterput. We schreven er toen bij dat we wel een idee hadden wie het was en waar het was en dat bleek ook te kloppen. Het was Gerard Stalenhoef, bijgenaamd de Ooievaar, bezig water te putten op zijn boerderij Ouders Vrucht. En op hetzelfde blad stond die boerderij afgebeeld bij de aankondiging van de Open Monumentendag op 12 september 1991. Want die boerderij staat op de monumentenlijst.
In het boekje Soest Monumentaal wordt gesproken over een “ in Soesterberg gelegen langhuisboerderij met links van het pand gelegen bakhuis uit ca. 1870 en een waterput.
Een tweetal leilinden in palmetvorm vóór, drie links opzij van het hoofdgebouw onder een rieten afgewolfd zadeldak. Markant gesitueerd pand, van betekenis voor de nederzettingsgeschiedenis van Soesterberg”
De familie Stalen hoef bewoonde Ouders Vrucht sedert 1887, en dat is dus een eeuw lang geweest want de laatste Stalenhoef ( er waren vijf kinderen die allemaal ongetrouwd zijn gebleven) overleed in 1987. Maar de waterput was er toen niet meer. Dat hoorden we van mevrouw M.Dijkstra-Hol die er als meisje ( Marie Hol, dus) tegenover heeft gewoond.
De boerderij is lang verstoken geweest van moderne gemakken als gas, licht en stromend water, maar toen die er eindelijk toch kwamen, in de latere jaren ’70, en Gerard geen beesten meer had, heeft hij de put gedempt.
Het pand ligt aan wat toen de Postweg heette en nu de Van der Griendlaan nummer 11. Het is nu geen boerderij meer maar een ‘gewoon’ woonhuis. Nou ja gewoon – de linden lijken weinig meer geleid, maar het geheel is stijlvol en  heel verzorgd!. Toch wel een monument!


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden