Kies een jaartal

Oud huisje aan Verlengde Kolonieweg

Gepubliceerd 01-09-1992

Ruim een jaar geleden stond in deze rubriek de foto van een Soester huisje met een vrouw ernaast. Er hebben toen twee mensen gereageerd, maar door omstandigheden (vakantie?) is die informatie onder tafel gebleven. Heel gelukkig zijn we daar toch nog achter gekomen en kunnen we alsnog het licht laten schijnen over dit stukje “verdwenen Soest”.

De eerste schrijver was de heer Steendelaar. Hij schreef:  “Dit oude huisje stond aan de Verlengde Kolonieweg en werd bewoond door J. van Agterveld (en gezin). Deze man was rietdekker van beroep. Onbegrijpelijk hoe men hierin kon leven. Om precies te zijn stond het op de plek waar de parkeerplaats van winkelcentrum Hartje Zuid nu begint”.
Het huisje stond dus tussen de Soesterbergsestraat en wat toen “het seminarie op de Bunt” was, waar kleurrijke figuren woonden als Mei Keu, Klaas Pampus, Dropje (Van ’t Klooster) en Zwarte Hanna.

Onze tweede informant was ing. Walther Klein, nu helaas overleden. Hij maakte ons erop attent dat de foto stond afgedrukt in het blad Van Zoys tot Soest van onze eigen Historische Vereniging (winter ‘86/87) en dat de vrouw op de foto mevrouw M. van Agterveld-van ’t Klooster was.
Het huis, zo schreef hij, werd in 1939 onbewoonbaar verklaard en afgebroken. “Jan Agterveld was rietdekker onder de naam Jan Prins. Daar het huis aan de Eemstraat 14 nog niet afgebouwd was, woonde het gezin tijdelijk in het “seminarie” alwaar Jan ziek werd en overleed”.

Met excuses voor de vertraging. Gelukkig dat we nu toch duidelijkheid hebben gekregen over deze oude foto.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden