Kies een jaartal

D.I.O.S Eerst koeienvlaaien van het veld

Gepubliceerd 18-02-2009

Vandaag een foto van de RK-voetbalvereniging D.I.O.S.van Soestdijk, opgericht door pastoor Mulder maar kwam al snel onder de hoede van monseigneur A.G.Smit. Hij was beschermheer. D.I.O.S. staat voor "Door Inspanning Ontspannig Soestdijk”. De meeste jongens kwamen van het ’t Hart en waren ook lid van “De Jonge Werkman”, een katholieke jongerenclub van de Mariakerk met jongens uit het arbeidersmilieu. We hebben de foto van Nico Baltus, zijn vader was destijds de penningmeester van D.I.O.S.

We kwamen in contact met Wim van den Hoed, 91 jaar en de enige nog levende voetballer van de foto. Hij weet alles nog helder te vertellen. Wim van den Hoed woonde aan de Ringweg. Zijn vader had een bouwbedrijf. Wim kwam op zijn twaafde jaar van school af. Zijn eerste baantje was loopjongen bij Jan Kaats groenteboer aan de van Straelenlaan.Dat heeft maar twee dagen geduurd. Daarna ging hij met vader mee de bouw in. Je veranderde in die tijd nog wel eens van baas maar ik heb er 52 jaar in de bouw gezeten, vertelt Wim. Na de oorlog trouwde we en we gingen de eerste jaren wonen aan de Heuvelweg. Toen de huizen aan de Schaepmanstraat werden gebouwd waren wij de eerste bewoners. Daar hebben we meer dan vijftig jaar gewoond.
Van huis uit mochten we niet voetballen, van moeder wel maar vader was er in principe tegen. 

Met twee kapotte benen

Dan kom je ’s maandags met twee kapotte benen en uitgeput op het werk en dan kan je je werk niet doen was zijn filosofie.De kerk was in die tijd ook niet zo dol op voetbal begrijpen we, meneer pastoor zag in die tijd met lede ogen aan hoe zijn RK jongens lid waren van neutrale voetbalvereningen als vv Soest en ESVAC. In 1926 was er al RK voetbalclub in Soest-Zuid opgericht met de naam “De Ploeg”, 
Vanaf 1930 werd er op Soestdijk ook rooms katholiek gevoetbald en wij hoorden van de oud voetballer Wim van den Hoed dat pastoor Smit bij zijn eigen club D.I.O.S. later bij thuiswedstrijden trouw iedere zondagmiddag kwam kijken.
Het voetbalveld van D.I.O.S. was niet meer dan een stuk weiland, het lag aan het einde van de Kostverlorenweg nabij het kerkhof. De bal kwam raakte nogal eens in de sloot. De spelers kleedde zich om in een kippenschuurtje van boer Stolwijk. Hij was akkerbouwer en onderhield tevens het kerkhof en als het nodig was groef hij ook de graven. De zoon van Stolwijk zorgde voor het veld, de doelpalen en dat de ballen op de juiste spanning waren opgepompt. Van den Hoed herinnert zich dat de spelers zich na de wedstrijd wasten met water uit de Weteringsloot. Daar was een gat waar de koeien uit dronken. 

Water uit de sloot

We schepte met van die ouwe soldatenblikken water uit de sloot en poedelde je je eigen mee af. Het veld moest vooraf ontdaan worden van koeienvlaaien. We speelde ook zondag wel buiten Soest. In Hilversum bij Victoria en in Bussum bij E.T.O. Nooit voor de middag want je mocht voor 12.00uur van de kerk niet voetballen. We verzamelde voor in de middag bij de kerk en dan op het fietsje naar Bussum of waarheen dan ook. 

Maar ook bij het r.-k “Be Quick”, was het in de beginjaren sappelen voor de jonge vereniging. Het innen van de contributie was een groot probleem. In 1930 het jaar dat deze foto is genomen werd er een “fancy-fair” en “Rad van Avontuur” gehouden, die het gigantische bedrag van 578 gulden opbracht. Maar het innen van contributie bleef moeizaam verlopen. Het kwam voor dat een lid wegens achterstallige betaling moest worden geroyeerd. Gevolg een drastische terugloop van het ledental. In 1932 werd op initiatief van voorzitter van der Weert de naam “ de Poeg “vervangen door “Be Quick”, een naam die erg in was in die tijd. Achterliggende reden was dat “de Ploeg” vaak werd geassocieerd met het onbehouwen schoppen dat katholieke jongemannen doorgaans dachten te doen. Het nieuwe veld aan de Birkstraat (achter café de Schouw) zorgde voor nieuw elan in de vereniging. Van die tijd af ging het beter met het r.k. voetbal in Soest.

Kampioenschap

Na vier jaar behaalde D.I.O.S. al het kampioenschap. Een trotse pastoor Smit ,oprichter van de club sprak op de feestavond van dit gebeuren zijn vreugde uit dat D.I.O.S. in de verre omgeving zo’n goede naam had opgebouwd en een gezonde sportiviteit nu het kampioenschap had opgeleverd. Ook de heer Hom sprak die avond namens Be Quick de RK voetbalclub van Soest-Zuid. Hij hoopte dat er een betere sportverhouding zou ontstaan tussen beide RK Verenigingen teneinde het peil van de sport op een grotere hoogte te brengen. Zijn wens is uitgekomen. D.I.O.S. is later samengegaan met Be-Quick tot BDC. Dat vonden ze in het begin niet zo leuk zei ons de heer Roest want de Be-Quickers waren nogal rauwe voetballers. Weer later is B.D.C. opgegaan in het S.O.Soest, Sport Organisatie Soest en zo voetballen ze heden nog aan het einde van de Bosstraat.

Deze rubriek wordt namens museum Oud Soest verzorgd door Gijs van Brummelen. Voor reacties: tel 6012158 of schrijf naar Soester Courant, Van Weedestraat 227, 3761 CD Soest; e-mail: redactie@soestercourant.nl. Kijk ook eens op www.verdwenensoest.nl

links boven no 1. Jan Lustenhouwer met vlag, Hij was in die tijd vaste grensrechter. Mensen kennen hem als koster van de Mariakerk en beheerder Ludgerusgebouw op Soestdijk. Verder was hij bekend als aanspreker wanneer er iemand was overleden. 2. Gijs Sukkel. 3. Harry Lustenhouwer. 4. Onbekend 5. Henk Dijkman. Hij woonde indertijd aan de Lange Brinkweg.6. Kees Butzelaar, zoon van cafehouder Driekus Butzelaar ook wel "Driekusover de plank" genoemd, een cafe aan het begin van de Nieuwe Steeg nu Stadhouderlaan. 7. De Bruin van meelmalerij aan de Molenstraat hoek Nieuweweg. 8. Piet Stalenhoef, hij woonde aan de Smitsweg. 9. Nico Baltus senior, zijn zoon Nico junior belde ook. 10.Wim Lustenhouwer, jongen met bal. 11.Piet Dijkman.12.Anton Roest. 13.Wim Tolboom alias Wim Zolder ook wel zoldertje genoemd. 14. Wim van den Hoed.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden