Kies een jaartal

Sprookjesland

Gepubliceerd 16-12-1992

Sprookjesland

“Sprookjesland”stond er boven de ingang en we vertelden u dat het aan de Schoutenkampweg moest zijn geweest. Nu het was aan de Schoutenkampweg nr.2 en het stuk grond ligt er nog bij, ongeveer zoals de slopers het in 1977 hebben achtergelaten.
Bijna zestig jaar geleden werd de woning betrokken door een echtpaar Huurdeman met hun kinderen.Schoutekampweg nr. 2 was een soort boerderij geweest met een grote schuur, en het behoorde toe aan de Amerikaan die ook eigenaar was van het fabriekje er achter. We weten dit allemaal van mevrouw Wilhelmina Huurdeman die bijna negen jaar was toen ze er kwam wonen. Wilhelmina had een oudere broer Dirk en Dirk is degene die de sprookjestuin heeft doen ontstaan. Hij had in de oorlog een zware hersenschudding opgelopen tijdens werk in het kolengat te Den Dolder ( bij de spoorlijn). De hersenschudding is toen verwaarloosd en het droevige gevolg was voor Dirk dat hij nooit meer goed aan de slag is kunnen komen. Het werken aan het Sprookjesland is daarna zijn lust en leven geworden. In de sprookjestuin legde hij ook vijvers aan , van gebroken glasplaten die hij kreeg van de firma Brandsma. “Een schitterend gezicht”vertelt zijn zuster er nu van. Waarschijnlijk liggen de vijvers ( en de waterval) er nog steeds, onder het onkruid. Dirk had verschillende groepen gemaakt o.a. een soort prieel met Sneeuwwitje en de dwergen, een gouden koets met Beatrix, Margriet, Pieter van Vollenhoven en een Alice in Wonderland.
Dirk overleed in 1976 – zijn ouders waren al eerder gestorven – en de eigenaar van het pand heeft het laten slopen toen hij geen toestemming kreeg er naar zijn ideeën een dubbele woning te laten bouwen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden