Kies een jaartal

De familie Kamphorst

Gepubliceerd 13-01-1993

De familie Kamphorst

De foto uit het familie-album van 9 december is, wat ons betreft rond. Verschillende mensen hebben gereageerd en we weten nu precies waar het was en wanneer: voorjaar 1946, aan de Dorresteinweg. We weten nu ook dat het geen paard was dat u voor de kar zag staan, maar een muilezel, en de woning op de achtergrond is geen verdwenen Soest want die staat er nog. Indertijd woonde daar ‘dove’ Hessel de Zoete, de schilder. We weten ook wie er op de bok van de wagen zat: dat was Evert Kamphorst, één na oudste zoon van het gezin dat toen aan de Dorresteinweg 55 woonde. Vader Evert was kort tevoren in 1945 overleden, en vrouw Dirkje was met vijftien kinderen achter gebleven. Dat betekende dat er weinig geld was voor veel mensen, zodat er hard gewerkt moest worden. Geld voor een eigen paard en wagen was er niet, dus de Kamphorsten leenden als ’t nodig was een kar plus bijpassend trekdier, dat zo’n periode dan ook in de kost was. Het span op de foto behoorde aan Bart ‘de Pruis’ ( van den Brink) die aan de Laanstraat woonde. Of was het Gart Verwoerd van de Wieksloot – dat is ook een mogelijkheid.
Wie zag u nu op de wagen ? Allereerst Evert, met hoed. Op zijn schoot zit nauwelijks zichtbaar op de foto, het jongste kind Reindert, toen nog geen jaar oud. Reindert woont nu in Hilversum. Wel goed zichtbaar was Antje, nu mevrouw Van Rouwendaal, Soest.
Daarnaast, met baret en de vinger aan de neus, is Rinus Muis, een buurjongen, nu wonend aan de Koninginnelaan. En staande, met schop omdat er gemest werd, en gestoken in het ‘Canadese’ soldatenpakje dat zijn zus voor hem had gemaakt: Kees, nu huismeester van Hoog Soestdijk. En de foto is gemaakt door zijn zus Geertje die nu de achternaam Hahn heeft en in Australië woont.
Op het land dat toen van de Kamphorsten was, staan nu de gebouwen van Van hengstum en Frejo – de boerderij is omstreeks 1982 afgebroken. Nu , ook dat brokje Verdwenen Soest hebben we met uw hulp weer boven water gekregen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden