Kies een jaartal

Brandweer

Gepubliceerd 24-02-1993

Brandweer

Nee, van leer waren de jacken niet – dat kwam pas later, na de oorlog. Ze waren van een soort glimmend zeildoek. En het was niet kort na de oorlog dat het foto werd gemaakt, maar het was midden in de oorlog: 1943 om precies te zijn. We weten dit van de heer B.J. Knoppen nuj wonend in Mariënheuvel, maar toen nog aan de Ossendamweg, en toen ook één van de leden van het Soester brandweerkorps.
Midden in de oorlog dus met verhoogde kans op gevaren zoals brand. Soest had de vrijwillige brandweer een vaster verband gegeven, wat inhield dat er twee vaste ploegen van elk zes brandweermannen waren ( en de commandant W. Groart) die continue dienst hadden. Continue, dat wilde zeggen dat elke ‘piketploeg’ 24 uur achter elkaar aanwezig was in het ‘onderkomen’, waarna ze dus 24 uur vrij waren. Ze werden door de gemeente betaald maar konden in de vrije tijd nog wel ander werk doen – als ze dat hadden. De zes mannen op de foto waren, aldus Ben Koppen: helemaal links, met platte pet: A.C. van Megen ( Toon), leiden van de ene piketploeg, maar daarbuiten eigenaar van een stoffeerderszaak aan het Kerkepad, hoek Paardestraatje. Rechts van hem stond ene Quelle A?, Jan?, dat is niet zeker; later had hij een boekhandel/postagentschap aan de Gallenkamp Pelsweg. Nummer drie was Gerbrand Zoetelief die aan de Steenhoffstraat woont, en rechts van hem was, leunend op de auto Jan Tabois-senior, wat er was ook een junior. Schuin  achter hem staande ziet u Ben Koppen zelf, terwijl Geurt Hoolwerf vóór de auto zit, zoon van de begrafenisondernemer. Het jongetje op zijn schoot is naar alle waarschijnlijkheid een Visch – of wel Cees, nu beheerder van de Open Hof, ofwel zijn broer Gert. De familie Visch woonde op de Lange Brinkweg 45, waar toen ( en nu) de ingang was naar de brandweerkazerne – het onderkomen voor de manschappen, dat u op de foto ziet als achtergrond, stond achter hun  huis. Die auto, zo herinnert Ben zich, een Ford V8, die dienst deed als manschappen- en ladderwagen. En als u nog benieuwd mocht zijn naar de namen van de andere piketploeg, dan  weet Ben nog een paar namen: Gijs van Klooster (leider), Piet Landman, Willem van Reijn, Kees Wolfsen en J.J. Mantjes de politieman.
Ben is kort na de oorlog vertrokken bij de brandweer en heeft tot zijn pensioen gewerkt bij de gemeente in verschillende functies.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden