Kies een jaartal

Klassefoto chr.uloschool 1949

Gepubliceerd 10-03-1993

Klassefoto van chr. Uloschool 1949-1950

Schoolfoto’s . We hebben er nog een paar liggen maar eigenlijk, zo lijkt het wel, zijn ze te eenvoudig voor deze rubriek. ’t Is dat we ’t doen om iedere keer weer een brokje Soester verleden op te raken, maar echt moeilijk was ’t niet. Is veertig jaar geen afstand meer? Hoe dit zij, de foto van vorige week was, met de hulp van twee lezeressen-oud leerlingen, binnen enkele dagen rond.
Wat u vorige week zag was een foto van de chr. ULO-school aan de Prins Bernhardlaan. Het was winter 1949/1950 en het was de eerste klas die meedeed aan de onderlinge schaatswedstrijden op de ijsvlakte die was gecreëerd op de tennisbanen die in die tijd lagen aan de Schrikslaan. Er zijn daar inmiddels een heleboel huizen komen te staan. Die schaatswedstrijden waren een project van gymleraar De Jager en dat is ook de man die deze foto maakte – en die er dus zelf niet op staat. Het was om preciezer te zijn, januari 1950.
De foto lijkt wat mistig, maar het moet toch een vrolijke dag zijn geweest. Laten we eens vooraan links beginnen met de namen. Dan ziet u allereerst, met hoofddoekje (vaak Sjaantje genoemd) Praag. Daarnaast vooraan Tiny Meinen, nu één van onze ‘bronnen’ en nog steeds wonend in Soest. Achter haar zat Heleen Veldhuizen-van Zanten, dochter van de voorganger van dokter Rip. Naast Heleen: Gerda Suman en daarnaast, iets hoger ziet u Rietje de Jongh, nu mevrouw Blom van de Hartmanlaan. Ook van haar kregen we veel informatie – ze herinnerde zich nog bijna de hele klas!. Naast haar Ellen Misbeek en dan, met hoofddoekje, Miep Sluis . De vier meisjes daarnaast ( moeten meisjes op een groepsfoto nu ook nog steeds vooraan zitten?) zijn resp. Tiny van der Flier, van het hoofd van de Da Costaschool, Hilda Boerema ( van het hoofd van de even eens christelijke school in Soest Zuid), Anja Kabel ( die maar kort op deze school heeft gezeten) en Trudy Veldhuijzen-van Zanten, tweelingzusje van heleen, die we als nr. 3 hebben genoemd.
Als we nu de staande gebogen figuren nemen en van rechts terugwerken, dan staan daar Deborah Hornsveld ( ‘Boortje’) ( of was het toch Edith Uiterwijk?), dan, met zwarte kap, Rudy Wehman, die zou trouwen met Sjaantje (Jeanne) Praag (nr.1), Barend Laseur ( die jong zou komen te overlijden), Hans Regter, zoon van de gemeente-ontvanger, Chris ter Haar ( al jaren geleden geëmigreerd naar Zuid-Afrika) en dan, met baret, Johan Bender. Daarnaast, vooraan, Adriaan Brouwer, met er achter, blond , Henny Burghouts. Links daarvan, vooraan, Kees Smid en Kees moet even in de schijnwerper staan want hij won die dag de eerste prijs. Hij was het snelste op schaatsen van de hele school, de gymleraar inbegrepen. Kees woont nog steeds in Soest en is een sportieveling gebleven zo is ons verzekerd. Achter hem op de foto ziet u, met zwarte haarlok: Philip Veenhof (ook maar kort op deze school). Daarnaast , blond en lang: Benny Schoegje, met vóór zich, diep gebogen, een jongen Steenbeek waarvan de voornaam niet bekend is.
Dan in de hoogte en met zwarte baret Wim Dijkshoorn ( van de ban) en dan klein en met zijn hand in de zij Cor van Ginkel; vervolgens Frans Koole en, helemaal aan de linker kant, Klaas Duijst.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden