Kies een jaartal

Boerderijtje Nieuwstraat

Gepubliceerd 28-04-1993

Boerderijtje aan de Nieuwstraat

Een enkele keer (gelukkig!) gaat er iets mis en blijft de ‘oplossing’ van een foto lang uit. Dat is vervelend, maar des te meer vreugde als het verhaal dan eindelijk toch ‘rond’ is. Hierbij de gegevens die boven tafel zijn gekomen bij het boerderijtje dat midden september vorig jaar in deze rubriek stond afgebeeld.
Dat boerderijtje stond aan de Nieuwstraat 21. Eigenlijk staat het daar nog, al is het verbouwd en is het huisnummer nu 25 geworden. De foto moet kort voor de Eerste Wereldoorlog zijn genomen ( zeg 1910)  en het echtpaar dat u zag afgebeeld waren Cornelis en Gerritje Hornsveld – van den Broek. Cornelis was in 1943 geboren en zou 90 jaar worden. Hij heeft zijn hele leven op dezelfde plek gewoond, al betrok hij toen hij ouder was geworden, de woonruimte achter de hoofdwoning. Het echtpaar kreeg zes kinderen waarvan de oudste (Henk) op een goed moment de hoofdbewoner werd. YU ziet hem samen met zijn vrouw Geertruida Brandsen en acht van hun twaalf kinderen: twee waren toevallig afwezig toen de foto  werd genomen (1930) en twee waren op dat moment nog niet geboren. Helemaal links op de foto ziet u Reinhard, de oudste zoon, die de volgende bewoners van de woning aan de Nieuwstraat zou worden. Hij werd in 1917 geboren en stierf in 1976 Het pand wordt nu bewoond door zijn dochter Lies. Hoewel het van de straat af gezien weinig meer lijkt op het boerderijtje van een eeuw geleden zit er nog veel van in. Ook de oude schuur staat er nog.
Dus niet echt een brokje ‘verdwenen Soest’, maar wel een stuk Soester familiehistorie dat we hiermee boven tafel hebben gekregen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden