Kies een jaartal

De weduwe Jansen

Gepubliceerd 16-06-1993

“Die rechts op de foto was mijn broer Cees, Cornelis eigenlijk. Die was van 1900; toen de foto genomen werd was hij dus 17 en hij was de kostwinner. Hij was doodgraver, maar later ging hij bij de waterleiding, daar heeft hij veertig jaar gewerkt”
Renger Jansen (82) herinnert zich de toestand van omstreeks de Eerste Wereldoorlog nog haarscherp. Het harde werken, de armoede van lekke klompjes waarin oude kranten het water tegen moesten houden. Vóór school nog twaalf schaapjes uitzetten en twee geiten die stonden te wachten als je uit school kwam.
Hij zelf staat niet op de foto.
Dat kleine jongetje op de foto ( die we eind april in deze rubriek hadden), was Ries (Marinus) , de jongste van de elf kinderen Jansen. Misschien had hij musicus moeten worden want toen hij zeven aar was, speelde hij al mee in PVO (bugel) en net twee jaar later mocht hij al meedoen aan een concours. Hij werd slager en heeft lang bij Ries van Asch gewerkt. Dat waren dagen van vijf uur ’s morgens tot middernacht, zo nodig zes dagen per week, voor dertien gulden.
Ries is met Renger de enige van de elf die nog in leven is. Hij heeft het mogen beleven dat zijn zoon burgemeester is geworden van Krimpen aan de IJssel.
Midden op de foto: moeder (Marie) Jansen-van Veenendaal. Ze had kort tevoren haar man verloren en zou, tot haar dood in 1941 bekend zijn als ‘de weduwe’. Met haar gezin woonde ze aan het Kerkpad 18, tot ze uiteindelijk naar de Hartmanlaan verhuisde.
Op de forto is ze bezig met het rooien van aardappels. In loondienst, maar ze mocht er wel wat van hebben voor eigen gebruik. Het was op het land aan wat eerder gewoon Rijksstraatweg had geheten, maar dat net vernoemd was naar pastoor Steenhoff. Het land was van Piet Brouwer en de foto moet zo ongeveer zijn genomen waar nu de gelijknamige drankhandel is gevestigd. De rietmatten heining die u op de foto ziet, liep haaks op de grote weg en diende als beschutting voor de er achter liggende boomgaard van Jan van den Bremer, oftewel Jan van Mie. Het pad langs de matten heette dan ook het pad van Van den Bremer.
Het meisje op de foto is Bep, geboren in 1904 en later de vrouw van bakker Ribberink. En helemaal links ziet u Jansje Bus, een buurvrouw die de weduwe Jansen wel eens een handje hielp. Jansje woonde aan de Lange Brinkweg tegenover de Korte Kerkstraat waar nu gemeentewerken zit. Na haar woonde er de postbode Visch.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden