Kies een jaartal

De heer Quelle

Gepubliceerd 14-07-1993

De heer Quelle
‘Mijn vraag is of iemand mij, als verzamelaar van alles wat Oud Soest betreft, meer kan vertellen over het blad De Posthoorn”. Dat schreef één van onze lezers/lezeressen. Welnu, we hebben geprobeerd er via u achter te komen maar over dat blad zijn we niets wijzer geworden, helemaal niets..
Ook persoonlijke navraag bij mensen die de heer Quelle, de uitgever van de Posthoorn goed hebben gekend, leverde wat dat betreft niets op. Het blad heeft bestaan – we lieten u een stukje van Posthoorn nr.3 zien – maar verder heeft het geen spoor nagelaten, lijkt het. Maar er is wel wat te vertellen over de heer Quelle, die het blaadje ooit heeft uitgebracht en die indertijd enige bekendheid had. Quelle was geboren omstreeks de eeuwwisseling en arriveerde in de jaren ’30 in Soest, hartje crisistijd. Hij begon o.m. een comestibelenzaak aan de Torenstraat, die hij nog had toen de oorlog begon.
De oorlogsjaren brachten hem grote moeilijkheden, zakelijk maar zeker ook persoonlijk, o.a. kwam zijn zoon nooit terug uit Duitse gevangenschap. Na de oorlog begon de heer Quelle aan de Gallenkamp Pelsweg een kantoorboekhandel annex postagentschap. De zaken gingen goed. Hij nam er een assistent bij voor de kantoorafdeling en later nog een voor het postagentschap: mevrouw Ans de Zoete, die uiteindelijk het agentschap van hem zou overnemen en voortzetten aan de Driehoeksweg. Evert Dabelaar, zijn toenmalige assistent: “Quelle was een echte praktijkman. Een harde zakenman. Maar een betere opleiding dan ik van hem heb gekregen had ik nergens kunnen hebben”.
Nadat hij 65 was geworden verhuisde het echtpaar Quelle naar Den Haag; dochter Miep, als schrijfster bekend geworden onder de naam Mink van Rijsdijk, was al kort na de oorlog buiten Soest terechtgekomen. Quelle heeft niet lang meer in Den Haag gewoond. Hij overleed in 1968.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden