Kies een jaartal

Gezicht op Parklaan

Gepubliceerd 28-07-1993

Gezicht op de Parklaan

Waar en wat het was, dat was makkelijk. De foto van 16 juni toonde het pad dat van de Kolonieweg naar de Parklaan loopt en nu het Rinke Tolmanpad heet, naar de natuurschrijver die zo’n halve eeuw geleden aan de Parklaan woonde. De fotograaf stond op de Eng, ongeveer achter het gebouw dat ‘Trein 8.28’ heette en keek richting Parklaan. Er is nogal wat geschoven met de huisnummers en zelfs met de straatnamen Parklaan en Nieuweweg. Voeg daarbij dat er huizen zijn afgebroken en bijgebouwd en dat er nogal wat is verhuisd: u begrijpt dat een exacte beschrijving moeilijk is  als je ook al niet precies weet wanneer de foto is gemaakt.
Als we de foto dateren op 1927 – dat is niet onwaarschijnlijk – dan woonde toen recht tegenover het pad op nr. 5 ( nu nr.10) ene E.M.C. Fortuijn. Omstreeks 1940 was dat W. van Reijn, bouwkundige, die er lang gewoond heeft.
Rechts van het pad – ook dat huis staat er nog steeds! – moet indertijd een familie Van Kouteren hebben gewoond; nu is het de woning van boekhandelaar Jan Wessels en zijn vrouw.( dat is inmiddels ook achterhaald) De twee witte huizen links zijn inmiddels verdwenen. Dat in het midden van de foto werd in de jaren dertig bewoond door het gezin Elzinga (smid), die er omstreeks 1936 uittrokken. “Het was een schattig huisje”zegt mevrouw Brandsma-Elzinga  er nu van “het was heerlijk er in te wonen”
De volgende bewoner was na een jaar weer weg, waarna het niet meer bewoond is geweest: het stond leeg, werd door de jeugd steeds meer onttakeld en omstreeks 1938 is het vervangen door moderne bouw. Het witte huisje links heeft het niet veel langer uitgehouden.
Wat de kinderen op de foto betreft zijn we niet veel verder gekomen dan dat het wel kinderen uit de buurt zullen  zijn geweest, maar dat vermoeden hadden we al. En dan het land, wat stond daar?
Op de eng werd in de jaren twintig van alles verbouwd, maar vooral  boekweit, voederbieten, aardappelen en rogge. En na 6 augustus ook nollen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden