Kies een jaartal

Belastingambtenaar te Soesterberg

Gepubliceerd 11-08-1993

 Belastingambtenaar in Soesterberg

Twee brieven hebben we gekregen als reactie op de foto van café ( het was ook hotel) ’t Zwaantje, daarna niets meer. Maar die twee brieven geven dan ook precies de informatie die we zochten. Onze dank!. We zullen de briefschrijvers aan het woord laten. Eerst de heer Hartwigsen
“De man op de voorgrond, met bolhoed, is naar mijn overtuiging, de heer Baars. De foto dateert uit de dertiger jaren (ca 1935). Hij was bij de belastingdienst en heeft altijd in Soesterberg gewoond. Hier heeft hij net een automobilist aangehouden om zijn belastingpapieren te controleren. In die tijd hoefde je alleen  belasting te betalen als je met je auto de weg opging, je vulde dan voor die dag de kaart in. Ik heb de heer Baars goed gekend, je zag hem nooit zonder z’n bolhoed”.
De heer J.C. Witte schreef: “Die man op de voorgrond is belastingambtenaar en controleert de papieren o.a. de wegenkaart zoals deze indertijd heette. In die tijd had men ook de zogenaamde 60-dagenkaart (kenbaar aan een nummerplaatje ’60 op de voorruit). De ‘rijdagen” moesten worden ingevuld, maar daar werd zeer vaak niet aan voldaan (spaarde uiteraard geld uit). Ik denk zelfs dat het hier een 60-dagenkaartcontrole betrof, gezien het grotere papier (de normale wegenkaart was kleiner). Het jaar zal naar alle waarschijnlijkheid 1935/1936 zijn geweest. Dat is te zien aan het 5-cijferige nummer op de nummerplaat. Dat was zeer hoog in de provincie Gelderland”. In Gelderland was de Chevroletauto van de foto thuis, gezien de letter M voor het nummer.
Opvallend is dat beide lezers de datum op ca. 1935 stellen: de heer Aad Baars, zoon van de commies rijksbelasting die we aan het werk zagen, heeft genoteerd dat het 15 april 1933 was, dus toch even eerder. J. Baars woonde in die tijd Kampweg 16 te Soesterberg, later Banningstraat 72.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden