Kies een jaartal

Kapperszaak Burg.Grothestraat

Gepubliceerd 02-02-1994

 Kapperszaak aan Burg.Grothestraat
De foto moet ongeveer in 1927 zijn genomen. We weten dat uit goede bron, want Jan van der Lugt, de kappersjongen op de foto, heeft het ons zelf verteld. Hij werd in 1912 geboren, zoon van de klompenmaker aan de Molenstraat, en kwam 15 jaar later in de leer bij kapper Köhler.
Maar omdat hij eigenlijk wilde varen en Köhler ( die in zijn jonge jaren bij de marine was geweest) hem enthousiast had gemaakt, koos hij in 1929 voor een marine-opleiding. Hij klom op tot officiersrangen en is nog steeds inwoner van Soest.
Voor Köhler als kapper in Soest was het verhaal wat eerder begonnen. Hij had het oude pand aan de Burgemeester Grothestraat halverwege de jaren twintig betrokken ( zelf was hij van 1895) en woonde daar met zijn vrouw, later ook met hun twee kinderen. De oudste een meisje, woont nog in Soest, in hetzelfde huis waar Köhler en zijn vrouw kwamen toen ze in 1983 de zaak hadden overgedaan. De jonge Köhler woont in Amerika.
Vader en moeder Köhler zorgden gemeenschappelijk zoel voor het kapwerk, zo is ons verteld, als voor het pedicuren. Het was een behoorlijke kapsalon – “de enige kapper in Soest die behoorlijk ‘en brosse’ kon knippen”herinnert zich een van onze lezers.
De latere jaren van Köhlers kapperloopbaan hebben, zo hoorden we, onder druk gestaan van het ongeluk van een meisje dat bij de Köhlers werkte maar waarvoor de zaak niet was verzekerd. Ze kwam om toen ze met een fiets inreed op een rijdende tankauto.
In de herfst van 1958 nam het echtpaar Niessen de kapperszaak over v an de Köhlers, de zaak floreerde tot ook zij er eind 1983 een punt achter zetten. Köhler zelf was in 1975 gestorven. Niessen overleed in 1988. Moeder Köhler, net zo oud als haar man, werd 90 jaar. Ria Niessen woont nog steeds in Soest.
Het pand dat u op de foto ziet, is als zodanig niet meer te herkennen. Het schuilt achter een nieuwe voorkant. Het is nu de Soester vestiging van de Amersfoortse Courant, maar draagt nog steeds het nummer 18. Met enige moeite is het oude huis er achter nog terug te vinden. Gaat u maar eens kijken!.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden