Kies een jaartal

vaandel Elisabethvereniging

Gepubliceerd 09-02-1994

       Vaandel van Sint Elizabeth vereniging.

Zes trosjes van drie blanke lelies flankeren haar, drie maal drie lelies links en evenveel rechts. Daarbuiten een roze omlijsting, uitgevoerd in zijde, afgebliesd met goudfranje. En de centrale figuur, een purperen stola over een donkergroen jak, en haar schort overvuld met rozen.
Blauwe ogen, blonde lokken en een kroontje op het hoofd, dat kan niemand anders zijn dan Sint Elizabeth, dochter van een koning van Hongarije, die veertien was toen ze trouwde met de landgraaf van Thüringen, terwijl ze veel liever een klooster was ingetrokken. Drie kinderen schonk ze  haar gemaal vóór die op kruistocht ging en sneuvelde. Er is een legende die wil dat haar daden van barmhartigheid door haar man niet positief werden beoordeeld: hij betrapte haar een keer dat ze tegen zijn bevel in haar schort verborgen brood voor de jongerende buiten het kasteel droeg. Ze loog dat het rozen waren maar hij dwong haar te laten zien was ze had. O wonder, geen kruimeltje brood – door een wonder waren het allemaal rozen geworden.
Waarschijnlijk is het verhaal van later datum dan Elizabeth zelf, het schijnt dat haar huwelijk  goed was. Wat niet weerhoudt dat Elizabeth grote daden van barmhartigheid verrichtte: ze liet een onderkomen bouwen voor zieken en behoeftigen, waar de zelf de handen uit de mouwen stak, ze zorgde voor kleding voor de armen en organiseerde voedselhulp voor 900 hongerenden. Toen ze in 1231 stierf, 24 jaar oud, had paus Gregorius maar vier jaar nodig om haar heilig verklaard te krijgen. Tot op de dag van vandaag geldt ze als schutspatroon van de caritas, weldadigheid in verschillende vormen. Welnu onder haar hoge bescherming hebben ook vrouwen uit Soest zich ingespannen voor hun naasten. Boven aan het vaandel dat u in het Museum Oud Soest tussen andere vaandels kunt zien staat geborduurd: St.Elizabeths Ver, en onderop: Soest. Het borduurwerk zou wat bijgewerkt moeten worden, maar daar zijn we helaas nog niet aan toe gekomen. We zouden ook graag wat meer te weten komen voer deze vereniging van weldadigheid: hoe land is zij actief geweest, wie waren er lid van wie waren er mee begonnen, wat waren de activiteiten, hoe is het einde gekomen?
Voor zover wij weten zijn er geen actieve leden meer in leven, maar er kunnen nazaten zijn die nog kennis hebben aan het werk van de Sint Elisabeths Vereniging van Soest. Wij hopen het.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden