Kies een jaartal

Trein 8.28 koloniehuis

Gepubliceerd 23-02-1994

Trein 8.28
Dat grote gebouw dat we u op 19 januari lieten zien, zal u niet zo moeilijk zijn gevallen: de naam stond immers op de gevel: Herstellingsoord Trein 8.38 H.Y.S.M.
Het stond aan de Kolonieweg nr.5 en dateerde van 4 april 1908, getuige de steen die in de voorgevel was gemetseld. Helaas is ook deze steen eind vorig jaar bij de sloop verdwenen.
Hoe het gebouw aan die naam is gekomen? Daar zijn verschillende lezingen over. Laten we het er op houden dat het een in initiatief was van een paar bemiddelde heren die dagelijks met de trein van 8.28 naar hun werk in Amsterdam reden, en die begaan waren met het lot van kinderen uit arme Amsterdamse gezinnen. Juridisch was alles gegoten in de “Vereniging tot uitbreiding(?) en verpleging van ziekzwakke en prae-tuberculoze kinderen te Amsterdam”Het gebouw onder aan de Eng heeft vele kinderen een fijne tijd bezorgd, mogen we aannemen, maar in 1937 was het toe aan verbouwing/uitbreiding. Het aantal bewoners kwam zo op ca. 44 zowel jongens als meisjes, en wel van alle gezindten. Er werkten toen zo’n dertig mensen op trein 8.28, afgezien van de medische staf en andere parttimers. De oorlogsperiode ging Trein 8.28 niet voorbij; iedereen moest er uit en de Duitsers kwamen er in. Toen het gebouw in 1945 weer beschikbaar kwam, werd het eerst gebruikt als onderkomen van pro-Duitse inwoners: vrouwen in het hoofdgebouw, mannen in de barakken er achter. Uit deze bewogen periode resteerde tot het laatst een hok met tralies en met op de muren geschreven hartekreten.
Het ging niet slecht met de Nederlandse jeugd, het aantal “bleekneusjes” nam snel af en opnieuw kwam het pand vrij voor een andere bestemming: onderkomen voor geestelijk gehandicapte jongeren , onder de hoede van de Amsterdamse organisatie voor Arbeiders gezondheidszorg- en opvoeding. Uit deze tijd stammen het poedel-vijvertje en het dierenpark, waar een deel van de tuin voor werd afgesloten .
In deze periode was landelijk de AWBZ van de grond gekomen, de eisen aan verpleeginrichtingen gingen omhoog. Trein 8.28 was langzamerhand een te klein huis, en  nadat in de jaren ’70 nog met een voorlopige erkenning kon worden doorgewerkt, viel omstreeks 1987 het besluit dat het gebouw niet meer geschikt was. Opnieuw moest er een bestemming voor gevonden worden.
De nieuwe eigenaar, het Katholiek centrum voor geestelijk gehandicapten wilde er een afdeling onderbrengen. Het viel niet mee om dat bestuurlijk rond te krijgen, het gebouw heeft lang leeggestaan, een enkele bewoner daargelaten, maar nu zal Kolonieweg 5 toch weer gaan draaien. Er komen vier woongroepen voor elk elf mensen met een verstandelijke handicap. Voor drie onderkomens is de vergunning rond, voor het vierde staat dit te gebeuren, zo is ons verzekerd. Eind maart/begin april zal de bouw beginnen en het moet komend jaar voltooid zijn.
Van de vroegere opstallen staat alleen nog het huisje bij de ingang , beschermd als “monument”. Daar hebben verschillende personeelsleden in gewoond, o.a. tuinman “Dikke Jan”. De leidsters van Trein 8.28 sliepen veelal op de zolder van het grote gebouw.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden