Kies een jaartal

Gekostumeerd sporten is nu uit

Gepubliceerd 26-11-2008

Vandaag een groepsfoto van het zogenaamde gekostumeerd voetbal, een wedstrijd die in de jaren 
voor de oorlog op Koninginnedag bijna ieder jaar op het programma stond. Waar precies in Soest dit plaatje is gemaakt valt moeilijk te achterhalen. 
De pret van vermommen en gekostumeerd feesten is vermoedelijk afgekeken van sprookjes waar op de galabals van de rijken, de gasten op het bal masque, gekostumeerd en gemaskeerd verschenen.

In crisistijden zoekt men vertier en er werd veel gedanst in die jaren, keuze genoeg. In Soest en omgeving waren veel gelegenheden om te dansen. Bekend in die tijd was de zaal Van Kooij van Stations Koffiehuis aan de Torenstraat waar dansavonden werden georganiseerd. Oudere Soesters hebben wellicht nog herinneringen aan Hotel Bosch en Duin, Koudhoornweg 3 waar gedanst werd en waar je dansles kon krijgen voor 40 cent per les. Hotel Eemland adverteerde ook met lessen in dansen. Daar kon je onder leiding van Jo van Delden in vijf lessen alle moderne dansen leren. De Gouden Ploeg had ook haar vaste dansavonden. In Huis ten Halve in Soesterberg werd het hele jaar door gedanst.Ter gelegenheid van de opening der zomerdancing organiseerde het Huis een bal-champêtre. Dit openlucht dansfeest was een groot succes lezen we. Na afloop verenigde de gecostumeerde zich tot een grote groep, die de fotograaf met behulp van de magnesiumflits op de gevoelige plaat vastlegde.De foto zal zeker nog ergens in een album te vinden zijn. Veel danszalen in Soest en omgeving organiseerde van tijd tot tijd ook een soort “bal masque” waar het jongvolk van Soest elkaar verkleed en gemaskerd op de dansvloer ontmoeten.

Verkleedpartijen
Ook buiten de dansvloer komen we verkleedpartijen tegen. Het gekostumeerd voetbal is er een uitvloeisel van. Wij vonden bovenstaande foto zo aardig omdat iemand had bedacht zich de rol van Sinterklaas aan te meten. Het lijkt ons wel een beetje moeilijk voetballen in deze outfit. Naast voetballen trapten we gekostumeerd rondjes op de racefiets en in de winter zwierden we verkleed als Charly Chaplin of Olivier Hardyop over het ijs.
Het bestuur van de Soester Tennisclub organiseerde dank zij een Soester ingezetene een groot ijsfees op 23 januari 1926. Het terrein van de ijsclub “Soest-Vooruit” is voor dit feest door het bestuur welwillend afgestaan. ‘s Middags Schoonrijden, Hardrijden en Ringsteken om prijzen en ‘s avonds 7 uur gekostumeerd ijsfeest.
Een muziekkorps van pl.m. 40 man komt het geheel opluisteren.
Prijzen zijn er voor fraaiste en origineelste kostums en als groep kan men ook een grote prijs winnen. Verder een speciale prijs voor de beste imitatie van filmrollen
De prijzen bestonden uit gouden en zilveren voorwerpen.
Op het terrein van M.de Zoete aan de Koninginnelaan werd een wielerbaan van 100 meter aangelegd. Daar werd op een feestdag na de echte racewedstrijd ook een gekostumeerde wielerwedstrijd op touw gezet om maar zoveel mogelijk volk te trekken. Succes verzekerd dacht men en dat was het ook. 

Gebrek aan deelname
Toch had men er in het jaar 1936 een beetje genoeg van . De gekostumeerde voetbalwedstrijd op Koninginnedag werd afgelast wegens gebrek aan deename. Bij het feesten kwam Soest niet zoo heel makkelijk los. Alle buitennissigheidjes, al lijkt het nog zoo geestig, laat de een voor de ander over. Zoo ook weer met den gekostumeerde voetbalwedstrijd. Niet èèn inschrijving werd geboekt, laat staan 22 ! schrijft de Soester Courant. Er kwamen wel belangstellenden. Men probeerde te redden wat er te redden was begrijpen we, maar het werd zowel voor toeschouwers als de feestcommissie een grote teleurstelling.De achterliggende reden moeten we zoeken in de zuinigheid van de organisatie. Soest wil wel feesten maar het mag niets kosten. De Soester jeugd ging naar omliggende plaatsen waar het vrolijker en gezelliger toegaat. Baarn stak ook dit jaar bij Koninginnefeesten Soest de loef af. 

Alleen in Soesterberg werd later nog gekostumeerd gevoetbald. Daar nam men nog de moeite om zich als jager of clown of als bakker, boer of keukenmeid te verkleden. Of zoals op de foto als Sinterklaas. Misschien is bovenstaande foto wel op een feest in Soesterberg geschoten. Wie zal het zeggen? Mocht het zo zijn, of als u er meer van weet horen wij het graag van u.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden