Kies een jaartal

Van Weedestraat 12-12a (oud)

Gepubliceerd 20-04-1994

Van Weedestraat    ( zie echter ook het vervolg  in St. Crt. 1994-05-04)

Misschien herinnert u zich de foto nog wel die 23 maart op deze plek heeft gestaan: een paar winkelhuizen aan de Van Weedestraat. Het jaar was 1920 en de foto kwam uit het gemeentearchief.
We zijn er wel wat verder mee, maar in zekere zin juist niet, want het ging voornamelijk over dat kleine huisje links, en daar hebben we vrijwel niets over gehoord.
Het pand helemaal rechts op de foto, met bovenaan dat uitstekende kapje, dat staat er nog altijd, nummers 12 en 12a: nu Ster L:ivera en juwelier Colitico. Nog verder af, na een inrit zit nu de INGbank, nummer 10. Maar het huis waar ( op de foto) die twee ( nog steeds onbekende) mannen voor staan te praten, daar huisde omstreeks 1920 de slachter P.H.Hesp.
Het was een dubbelhuis, zoals er toen zoveel waren: aan de ene kant een winkel ( links op de foto, nummer 14 met winkelraam) en ernaast (nr.16, rechts op de foto) een woonhuis.
Hesp heeft er gezeten tot begin december 1929, toen het gezin Zoetelief erin trok. Zoon Gerbrand herinnert het zich nog goed, want toen mijnheer pastoor zijn welkomstbezoek bracht, ging hij met zijn grote schoenen bovenop een net gekregen speelgoedautootje staan. Jan Zoetelief heeft er tot een paar jaar na de oorlog het slagersbedrijf uitgeoefend, deels met zijn zoon Simon ( tot die naar Australië  trok) en deed de zaak toen over aan zijn oudste zoon Jan. Voor deze Jan was het een filiaal van zijn andere zaak, en hij had er Piet Schuurs in als zetbaas. Later is slager Smeeiing erin gekomen en eind jaren zestig is het pand gesloopt.
Maar nu nummer 18, dat kleine huisje op de voorgrond. We hebben kunnen traceren dat er omstreeks 1910-1920 ene Van Herwaarden heeft gewoond, veehandelaar en omstreeks 1940 ene W. van Dijk, bloemenhandelaar. In 1983 stond Van Weedestraat 18 als onbewoonbaar verklaard te boek./ 1963 was H..A. Fugers er gevestig met een radiozaak en in 1970 woonder er J.Lubbers. Maar wanneer het oude huisje is gesloopt, wie er tot die tijd woonde , daar hopen we nog meer van te horen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden