Kies een jaartal

Schilderij van Engendaalschool met molen

Gepubliceerd 04-04-1994

Schilderij met Engendaalschool en molen

Het schilderij van de toenmalige Engendaalschool, met er tegenover de molen die op de Eng heeft gestaan. Achter op het schilderij blijkt de tekst te staan: “Vernissen na 1 januari 1970 zonder kosten bij Sebo Detmers, Klein Engendaalweg 24, Soest.
En dat bracht ons op het idee dat Detmers wel eens de maker van het schilderstuk zou kunnen zijn. U weet misschien dat Sebo Detmers bekendheid heeft gekregen als Soester schilder. Hij is wel niet zo oud dat hij het doek in 1924 heeft kunnen maken, maar het had vanaf een foto gemaakt kunnen zijn.
Helaas bleek bij navraag dat het Detmers lichamelijk niet voor de wind gaat. Sedert zijn verhuizing naar Drente heeft hij nogal gesukkeld en hij verblijft momenteel in een verpleeghuis voor somatische patiënten. Via zijn vrouw zijn we er achter gekomen dat hij niet de auteur is van het schilderij dat  nu in de Van der Huchtschool aan de Paulus Potterlaan is. Hij heeft het wel een onder handen gehad toen het onderhoud nodig had, maar hij heeft het niet gemaakt.
Twee andere schilders zijn ons genoemd als mogelijke scheppers van het kunstwerk. De ene is Keus, die in de jaren twintig als kunststchilder gevestigd was aan de Ossendamweg 7. Keus moet ooit ook een schilderij van het gemeentehuis hebben gemaakt, bekend is ook dat hij wel rekeningen betaalde met zijn schilderijen. Zijn dochter zou naar Australië zijn geemigreerd maar zijn twee zonen zijn wellicht nog in het land en zouden ons enig licht kunnen verschaffen.
De andere naam die ons genoemd is die van J.R.Rademaker, omstreeks dezelfde tijd schilder aan de Laanstraat. Inmiddels is duidelijk uit informatie dat die het niet is.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden