Kies een jaartal

Hongaarse kinderen

Gepubliceerd 10-08-1994

Hongaarse kinderen

De trein met die Soester-Hongaarse kinderen , daar kunnen we u nu wel wat over vertellen. U wist al dat de foto ongeveer in 1925 is genomen en dat het met Soest te maken had. Waarschijnlijk werd de foto zelfs in Soest genomen, station Soest, en was het een trein speciaal om die Hongaarse kinderen naar hun land terug te brengen .
Nu, tenminste één  van die kinderen die u zag afgebeeld en die klaar stonden om te vertrekken is niet meegegaan, waarschijnlijk op het laatste moment weer uit de trein gehaald om de rest van haar leven als Soetse door te brengen.
Dat was Ilona Pilcsik, thuis gewoon Lilly genoemd, het meest rechtse kind op de foto. De vrouw met de donkere hoed,rechts van haar was haar pleggmoeder Johanna Vos-Hilhorst, waar ze bij in huis was geweest en die zo aan het meisje gehecht was geraakt dat ze haar niet kon laten gaan Links (op de foto) van Lilly stond haar wat oudere zusje Elly die in Heemstede had kunnen aansterken en die wel met deze trein naar Hongarije terug is gegaan. De twee meisjes waren allebei trouwens al eens eerder in Nederland geweest, eerst Elly, later Lilly, die de hele weg naar dit land in tranen was geweest.
De tranen moeten hier vrij snel zijn gedroogd, en wie haar leven hoort beschrijven, kan concluderen dat ze hier gelukkig is geweest. Lilly die in 1919 was geboren, is kort na de Tweede Wereldoorlog getrouwd, haar drie kinderen wonen nog steeds hier, evenals haar man  die nog slecht aanvaardt dat ze hem drie jaar geleden als weduwnaar achterliet.
Er moet ook een Hongaars meisje in huis zijn geweest bij het bezin Van den Breemer aan de Korte Bergstraat, ook zij is hier twee keer een paar maanden geweest, en bij dokter Rupert, maar die contacten , hecht als ze waren zijn niet zo duurzaam gebleken als dat van Lilly. Overigens schijnen de onderlinge contacten van de Hongaarse kinderen in Nederland weinig intensief te zijn geweest.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden