Kies een jaartal

Klas 1932 school aan de Driehoeksweg

Gepubliceerd 16-11-1994

School aan de Driehoeksweg (1932)

Was het de zomervakantie die maakte dat zo weinig mensen hebben gereageerd op de klassefoto die we 17 augustus in de krant hadden gezet? Nog niet de helft van alle namen hebben we gekregen. Maar vanwege de helft die we wel hebben en omdat er nu geen reacties meer zijn te verwachten ( ja liever nog wel, natuurlijk) toch maar wat.
Het was de school aan de Driehoeksweg op Soest-Zuid, de Driehoeksschool werd die in het begin genoemd. De foto is van 1932 en we weten dat onder meer zo zeker doordat Corrie van der Wilt zich die jurk herinnert waarmee ze op de foto staat, en die jurk kreeg ze toen ze – in 1932 – in Soest kwam te wonen.
De Driehoeksschool zelf dateerde uit 1928 – toen begon de bouw tenminste. De leerlingen waren in ’t begin ondergebracht in (of bij) de openbare lagere school in Soest, naast wat toen café De Gouden Ploeg was. Pas n 1930 konden de ca. honderd leerlingen in het eigen, nieuwe gebouw. De school floreerde, kreeg omstreeks 1959 de naam De Savornin Lohmanschool en ging in 1991 op in De Werveling.
Nu de mensen op de foto. Op de voorste rij, op hun knietjes, zitten d, geteld van links (op de foto) naar rechts; nr.3 Koki van der Wilt en nr. 4 Corrie van der Wilt; nr.6 Lien Verheijen; nr.7 Jootje Moraal; nr. 9 meisje Van Elteren.
De rij daarboven begint links met Jopie van Sloten, met naast haar Willie van Sloten  en daarnaast Aagje van der Wilt. Het jongetje daarnaast bleef onbekend, maar dan komt juf (Marie) van den Berg. We slaan weer een meisje over en  dan staat daar, met het hoofd iets voorover, Miep Quelle, nu bekend als de schrijfster “Mink van Rijsdijk”. Wee een onbekende en dan, met vlechten Maria Dijsktra. Naast haar, met grote donkere strik, komt een meisje Van Elteren, vlak naast hoofd van de school P.H.J. Holst, die naast de school woonde.
Kijken we nu naar de rij jongens daarboven ( dus niet de bovenste rij) dan ziet u nr. 2  an links Gerrit van Asselt nr. 3 Steef Waardenburg, nr.5 Piet Dijkstra, nr. 6 Aat Quelle ( in de oorlog omgebracht). De bovenste rij tenslotte nr. 2 van links een jongen Van Groenenstein, nr. 3 ( met das) Wicher Waardenburg en nr.5 Hein Verheijen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden