Kies een jaartal

Het witte huisje

Gepubliceerd 23-11-1994

Dat witte huisje dat we u vorige week op deze plek lieten zien – hoe lang zal dat in Soest hebben gestaan? We weten het niet precies. Het moet in de vorige eeuw zijn geweest.
Misschien was het wel een eeuw oud toen het omstreeks 1930 werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het stond aan de Soesterbergsestraat hoek Eikenlaan ( die pas zo is gaan heten toen die nieuwbouw kwam – daarvóór was het een onderdeel van de Nieuweweg).
Oorspronkelijk droeg het nummet B 59, later werd dat 10a en uiteindelijk 28/30. Op de plek waar het stond is nu de tapijthandel Edskes gevestigd. Het gezin dat voor het huis poseert droeg de naam Van Klooster. We weten dat van Frans van Klooster, die er zelf bij was: het jongetje ( ja echt) op de arm van zijn moeder. Frans is eind 1915 geboren en we gaat er van uit dat de foto zomer 1916 is genomen. Maar laten we even teruggaan in de tijd.
Vader Kobus van Klooster ( op de foto ziet u hem schuin achter zijn vrouw) had niet alleen dat huis, hij had er ook wat grond bij, aansluitend aan de woning, maar ook aan de overkant van de Soesterbergsestraat. Niet alleen was hij enigszins bemiddeld, hij moet ook een optimistische natuur hebben gehad: waar nog weinig mensen woonden ( en al heel weinig welgestelden) begon hij een kruidenierszaak. Er moest nogal eens ‘gepoft’ worden maar ondanks dat veel buurtbewoners moeite hadden hun boodschappen te betalen , bleven financiële rampen uit. Kobus was in 1878 in Soest geboren, een half jaar vóór de vrouw aar hij mee zou trouwen., Maria Houtveen uit Amersfoort. De eerste kinderen was slechts een heel kort leven beschoren, maar nadat een zigeunervrouw moeder Van Klooster haar op dit punt had geholpen ( ze heeft het verschillende malen verteld) werd in 1903 Nelly geboren. Daar gaat het nog steeds goed mee. Ze woont nu in Heerlen. Op de foto ziet u haar met een jonger broertje en zusje aan de hand. In 1904 kwam Fie, en daarna volgden Toos (helemaal links), Henk, Dor, de jonge Kobus ( vóór Henk op de foto), Frans ( op de arm) en daarna ( dus niet op de foto) Bertus, Ria en Lamberta (Bep). De man op de achtergrond, bij de deur was Fransje van Vulpen, degene waarmee grootmoeder Van Klooster was hertrouwd nadat ze weduwe was geworden.
Kort nadat deze foto is gemaakt, verhuisde het gezin naar de overkant, waar vader Kobus een wat groter huis had laten bouwen – er zit nu de SNS-bank. In het huis van de foto tot toen Teus Huurdeman die er groente en fruit ging verkopen. Vader Van Klooster overleend in 1933, 55 jaar oud, Maria werd 87 jaar.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden