Gepubliceerd 14-12-1994
Opening van de zomerkermis omstreeks 1924
Het is u vergeven als u zich deze foto niet meer herinnert. Maar heus, hij heeft ruim twee jaar geleden in de krant gestaan. We kregen er wel wat informatie over, maar doordat er onduidelijkheid was wie nu in feite wie was, is de foto blijven liggen.
Nu de knoop maar doorgehakt. U krijgt wat we weten, voor zover we ’t weten. Welnu, u zag hoe omstreeks 1924 in Soest de zomerkermis, algemeen de ‘Kermesse dÉté’ genoemd, werd geopend. Een muziektent, ongeveer waar nu de Talmalaan is en toen nog een onbebouwd stuk van de Eng met een goed deel van de Soester ‘betere stand’, hoewel zeker niet iedereen it Soest die aanspraak maakte op deze omschrijving.
Helemaal vooraan ziet u twee heren. Ze behoorden tot de pers en mogelijk zitten ze daar wat apart omdat ze tot de pers behoorden en dus niet echt deel uitmaakten van de genodigden. De linker was Gerrit van den Bovenkamp, uitgever en eigenaar van de Eerste Soester Electrische Drukkerij (Esed), die in die tijd het nieuwsblad De Soester uitgaf. De drukkerij bestaat nog steeds zij het dat zij al lang in andere handen is overgegaan. Rechts op een houten klapstoeltje zat de heer J. Stork verslaggever van De Soester.
Stork woonde in een villa waar nu Braamhage is gebouwd en was slecht ter been. Vandaar misschien dat hij zit en misschien hield Van den Bovenkamp hem alleen maar om die reden gezelschap.
Als we kijken naar de mensen die op het podium stonden, dan ziet u geheel links de heer H.Bossert, in die tijd hoofdambtenaar ter secretarie, onder meer belast met de zorg voor het maatschappelijk hulpbetoon, laten we zeggen ‘sociale zaken’. We slaan een paar mensen over van wie we de naam nog steeds niet weten, en komen bij Steven Groen ( rechts van de pilaar) die sedert kort les gaf aan de openbare school bij de oude kerk. Naast hem, schuin erachter, stond G.J. Lieshout, ook onderwijzer, maar aan de ambachtschool. Met die prachtige hoed was mevrouw Schijlenburg van de Regentesselaan en daarnaast, ook met hoed, mevrouw Meurs, de vrouw van de gemeente-architect.
Rechts van de paal, wat in de schaduw staat mevrouw Bossert, naast de heer G.H. Veenstra, hoofd van de openbare lagere school waar ook Steven Groen werkte. Achter Veenstra is de heer J.G.A.Batenburg te zien, in die tijd gemeentesecretaris, terwijl rechts van Veenstra de toenmalige burgemeester, jonkheer P.P. de Beaufort. Even verder, voor de man met de hoge hoed staat de heer L. den Bliek, actief lid van de Hervormde kerk en bestuurslid van de vereniging tot bestrijding van TBV.
Dan komt mevrouw Veenstra, met grote witte kraag, even verder, met lichte jurk en lichte hoed mevrouw Den Bliek. Hoog achter haar staat gemeente-ambtenaar J.H.G. van der Woude van de afdeling financiën met rechts, schuin omlaag de heer J.H.J. dus Saar, directeur van het postkantoor en daarnaast J.H. Pieper, hoofd van de Mariaschool. O ja, tussen de heer Veenstra en de burgemeester schuilt mevrouw Dammers, de vrouw van de notaris, die zelf actief was in verschillende besturen o.m. was ze secretaresse van de Soester Afdeling van de Maatschappij tot nu van ’t Algemeen.
Welnu, er bestonden nog veel meer leden van de Soester, maar hier hebt u toch een aardige selectie ( De streng christelijke dorpsgenoten waren uiteraard niet aanwezig . Zij waren principieel tegen kermissen.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest