Kies een jaartal

Jachtpartij van Pijnenburg

Gepubliceerd 21-12-1994

Jachtpartij van Pijnenburg

Het was bijna uitgesloten, schreven we, dat er nog mensen rondliepen die afgebeeld stonden op die jachtfoto van vorige week. De foto moest immers ongeveer 1914 zijn gen omen.
Welnu, er heeft zich toch iemand gemeld: Gijs Wijnhoff, geboren in 1898. Niet alleen staat hij op de foto, hij kan zich nog goed herinneren dat de foto werd genomen en weet nog vrijwel alle namen.
Met zijn vrouw woont Gijs aan de Nieuwstraat, waar hij overigens zijn hele leven heeft gewoond, behalve de tijd dat hij ( in de Eerste Wereldoorlog) in dienst was, wat hij als een onaangename periode heeft ervaren ( behalve de jaren dat hij oppasser/tuinman was van de kolonel/commandant van Soesterberg en hij thuis mocht overnachten).
Wat u op de foto zag, was een  jachtpartij georganiseerd door Edmond Insinger, toen de jonge eigenaar van het landgoed Pijnenburg. De foto toont hem als derde van links. Helemaal links staat ene meneer Van Son, ons verder onbekend, en naast hem, met volle witte baard, een baron Van Voorst , vroeger kantonrechter in Amersfoort. Aan Edmonds zijde ziet u jachtopziener Vernijn met naast zich ( met ree op zijn nek) Thijmen de Veer. Vervolgens Gart van Es, Steven van der Schagt, Ab van der Schagt en dan, aan het konijnenrek, Geer van de Haar. Rechts van het rek: Oep de Bruin, tuinbaas Janus van den Brink, Gijs Wijnhoff, Dirk van Kooi, Aart Harskamp, Gerrit Harskamp, Hannes Maassen en helemaal rechts oude Aart Harskamp.
De jonge drijvers ziet u, hurkend van links af aan: Jan Groenestein, Wim Groenestein, Jan Beier en Wim van der Schagt ( de latere bosbaas), en rechts van het rek: Sjors van der Schagt, de broers Jan en wim (of ben) van Oest en als hekkensluiter Toon Hornsveld.
De foto werd genomen bij Kievitsdal , echt met een driepotig statief en een zwarte doek, en iedereen die er op stond kreeg van Insinger een afdruk.
Gijs Wijnhoff is later voor zichzelf gaan werken als tuinman .


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden