Kies een jaartal

Panden aan de Kolonieweg

Gepubliceerd 22-02-1995

Panden aan de Kolonieweg

De foto van 18 januari, zo kunnen we u nu verklappen, toonde u de Kolonieweg, en wel in de richting van de Eng, noordwestelijk dus.
Eigenlijk is er daar nier zo heel veel verander zins de fotograaf, zeg zeventig jaar geleden, zijn werk deed. Het huisje, links is er niet meer – dat is vorig jaar op duistere manier door brand vergaan – en verder is uiteraard de begroeiing nu heel anders. En tussen het woonhuis rechts, Kolonieweg 2f en de spoorlijn erachter zijn nu woningen gekomen, waar u iets van gezien zou hebben als ze er toen all hadden gestaan.
Nu even het rijtje af. Links ( wat nu dus afgebrand is) stond de tuinmans/portierswoning van het grote gebouw dat erachter heeft gestaan en dat in 1908 gebouwd is als “herstellingsoord Trein 8.28 H.Y.S.M.’. Ook dit gebouw zult u er niet meer vinden want het is na jaren leeg te hebben gestaan gesloopt. De nieuwbouw, bedoeld voor vier woongroepen van elf mensen, zal binnenkort klaar zijn voor gebruik. Als alles goed gaat, zal nog vóór die tijd in Museum Oud Soest een vitrine worden ingericht, gewijd aan het verleden van dit plekje.
Pal achter de overweg van het spoorlijntje van Den Dolder naar Baarn zie u een huis dar er nu nog is en dat toen nog heel jong was, gebouwd door ene a. Koopmans, timmerman. Koopmans bouwde dat huis naast “Trein 8.28’, verkocht het en bouwde ernaast een volgend huis. Zo bleef hij even aan de gang en de halve buurt is van hem geweest. Meer naar rechts, verscholen achter bomen en wat later ernaast gebouwd gebouw met een plat dak, staat het huis dat vrijwel tegelijk met ‘Trein 8.28’is gebouwd en dat het eerste woonhuis daar ter plaatse was: atelier en woonhuis van de bekende schilder/tekenaar Isings. Het wordt nog steeds door nazaten van hem bewoond.
Het gebouw ervóór heeft een wat meer bewogen historie. Het werd in 1916 neergezet door H.F.M. Geuer, die van beroep kunstglasschilder was. Dat beroep oefende hij uit in een aparte bedrijfsruimte even ten noorden van het (grotere) woningdeel. Een paar jaar later verkocht hij het geheel aan een Belgische drukker A.J.H. Hinderdael, die zich in eigen land zo pro-Duits had opgesteld dat hem de doodstraf werd opgelegd. Hij ontkwam en richtte hier een drukkerij in. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken daaruit zijn pro-Duitse gevoelens. Hij overleed kort erna en zijn weduwe verkocht het huis omstreeks 1960 aan de kunstschilder Wijnman. Die gebruikte de bedrijfsruime als atelier en expositieruimte. Er is geen drukkerij meer gevestigd geweest. Het huis helemaal rechts tenslotte is uiterlijk nauwelijks veranderd in al die jaren, al is er een nieuwe buitenmuur omheen gekomen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden