Kies een jaartal

Bedrijfspand aan Smitsweg

Gepubliceerd 15-03-1995

Bedrijfspand Smitsweg ( o.a. bronsgieterij Joosten)

Het bedrijfspand dat u twee maanden geleden op deze plek hebt kunnen zien, heeft gestaan aan de Smitsweg, nummer 4 was het.
Het stond ongeveer waar nu de parkeerplaats ligt van Albert Heijn. Het was overigens niet alleen maar een bedrijfspand, want er hebben lange tijd ook mensen in gewoond, o.m. het metselaarsgezin Henk Kleijn en beeldend kunstenaar Herman Joosten.
Het moet begonnen zijn in de jaren twintig toen een Rotterdamse tabakshandelaar sigaren wilde gaan maken wat hij in Soest is gaan doen. Het merk was Parsifal. Toen de grond legger in 1928 kwam te overlijden was zijn zoon 18 jaar oud , zijn opvolger. Het pand is in de loop der jaren wat uitgebreid , er hebben ook wel andere industrieën bij ingezeten o.a. omstreeks 1938 het Atelier van voorgetekende handwerken Wilhs A. Kuyken jr. dat ook cloisonné-versieringen maakte. In het begin van de oorlog was er ook gevestigd de Studio J.A.A. van Vlijmen die kleine houtwaren maakte zoals dienbladen, notenkrakers, schemerlampen etc. Dit bedrijf floreerde juist in de periode dat het met de sigaren slechter ging doordat er geen tabak meer was. Van Kampen-Barzilay hield de sigarenfabricage in 1943 voor gezien, vestigde zich in de Viersprong aan de Nieuwerhoekerplein, welk pand in 1945 door de Duitsers is verbrand. Studio Van Vlijmen is een middengroot bedrijf geweest met zo’n veertig werknemers maar het heeft zich niet kunnen handhaven. Omstreeks 1960 moest de laatste werknemer vertrekken en kwam er de bronsgietersfamilie Joosten in. Vader Joosten was wagenmaker geweest in Arnhem en zijn zes zoons begonnen hier in Soest die bronsgieterij die zeer goed draaide.
Ettelijke bekende beelden hebben hier hun vorm gevonden. Het succes was zelfs zo groot dat het pand te klein was, maar uitbreiding bleek er niet mogelijk doordat ook anderen, Albert Heijn, de Rabo-bank er rechten hadden. Na veel gedoe is uiteindelijk de gieterij beëindigd en het pand ca. 1970 gesloopt. Een enkele kastanjeboom herinnert aan ‘t klein industriële verleden van dit stukje Soest


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden