Kies een jaartal

Boerderij de Paltz

Gepubliceerd 22-03-1995

Boerderij De Paltz
Boerderij De Paltz heette het, en wie er  “en pension” wilde, kon er voor f. 2,50 p.p.p.d. terecht. Dat was in 1935. En het was geen gering onderkomen: een heuse boerderij met voor de gasten 3 a 4 zitkamers, zeven slaapkamers en een grote garage.
Het adres was ( en is) De Paltz 4, aan het Heeserspoor westzijde. Als u van Soest naar Soesterberg rijdt even voorbij waar vroeger het openluchtzwembad was, rechtsaf.
Het verhaal begint, wat ons betreft, in het begin van de jaren twintig , toen jhr. Rutgers van Rozenburg zijn landgoed verkocht aan de houthandelaar Van der Krol. Dit bezit omvatte ook een boerderij. Wie daar de leiding had, is ons niet duidelijk geworden ( “een vrouw en twee mannen, allemaal vrijgezellen”, is onze beste informatie) maar nadat de boerderij enige jaren had leeggestaan , arriveerde Willem Albertus van Voorthuizen uit Buren, om in Soest te gaan boeren.
De jaren dertig waren ook in de landbouw geen gemakkelijk tijd, dus Van Voorthuizen en zijn vrouw speelden in op de mooie omgeving, en maakten ruimte vrij voor pensiongasten. Toen zoon Bertus in 1954 trouwde, ging de leiding over in zijn handen. Zijn vrouw heeft korte tijd geëxperimenteerd met het verschaffen van koffie en thee voor passanten maar dat zette daar midden in het bos te weinig zoden aan de dijk. Gezien de tekst op de steen, moet de foto omstreeks die tijd zijn genomen. In 1978 hielden de Van Voorthuizens het op de Paltz voor gezien. Van de Krol verkocht de boerderij met wat grond en dr. Vriezen en zijn vrouw verbouwden het geheel tot een aantrekkelijke woonboerderij, compleet met dertig stamboekschapen. De oude ijskelder, die in de weg lag moest hierbij het veld ruimten, maar Soest had er duidelijk een schoonheid bij.
De Vriezens hebben er een kleine tien aar van genoten, maar moesten ervaren dat het bezit een hoge financiële belasting betekende. Het heeft enige jaren te koop gestaan tot het in 1987 eigendom werd van de heer A. Taphoorn ,dezelfde die ook de nieuwe koers uitzette voor wat tot die tijd het openluchtzwembad was geweest. De boerderij kreeg een volgende opknapbeurt, werd wit en ligt daar nu nog steeds te stralen in het bos. Geen verdwenen stuk Soest dus, maar wel een stukje Soest dat er heel anders i s komen uit ge zien.
 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden