Kies een jaartal

Jan Verwoerd als eerste bevrijder van Soest

Gepubliceerd 19-04-1995

 Jan Verwoerd als eerste bevrijder van Soest

Die jongen in dat uniform, met vooral veel meisjes om zich heen, dat is niet moeilijk gebleken. We weten nog niet alle namen, maar toch wel zoveel dat we het nu maar in de krant zetten.
De hoofdpersoon was Jan Verwoerd, in het midden van de groep, en die hebben ze zelf aan de telefoon gehad. Hij zat in mei 1945 in Limburg, waar hij ondergedoken had gezeten en doordat hij zich daar had gemeld voor militaire dienst (Limburg was veel eerder bevrijd dan het noordelijk deel van Nederland) was hij bij de Stoottroepen ingedeeld.
Als zodanig was hij toegevoegd aan een Amerikaans onderdeel en zijn kleding was dan ook deels van Amerikaanse snit. Een Amerikaans pak ( o.a. gladde broek) en een Engels petje, een baret had Jan geen zin in, en het stak toch allemaal niet zo nauw.
Dat petje zag u op het hoofd van Trees Trautwein en de foto werd bij de Vredehofstraat genomen, ongeveer tegenover het toenmalige restaurant Trier. En wat de datum betreft: vrijdag hadden de Duitsers gecapituleerd, maandag was Jan vanuit Limburg bij zijn ouders in Soest aangekomen, waarschijnlijk de eerst dorpsgenoot die als bevrijder in Soest kwam, en waarschijnlijk niet volgens het officiële schema. De Verwoerds woonden in die tijd aan de Ringweg en de foto werd dinsdags genomen.
Nu de verdere namen, beginnend bij het meisje links, dat we meteen maar overslaan want haar naam is ons nog onbekend. Meisje nr. 2 was Mieke Trautwein ( de drie zusjes woonden aan de Lindenlaan nr.9, hoek Prins Bernhardlaan, die toen Willem de Zwijgerlaan heette). Meisje nr.3 was Jessica Trautwein en wie er naast haar stond, bijna niet te onderscheiden weten we weer niet. Dan, op de achtergrond, komt Freek Verwoerd, Jans jongere broer. Wie er aan Jans andere kant staat is ook onbekend, maar voorbij Trees ziet u Joop Verwoerd. De rij wordt gesloten door Bep Majoor van de Beukenlaan. Helemaal links op de foto ziet u nog twee jongens van opzij, hun namen waren (wellicht) Pim van Eck en Wout Muis.
Jan Verwoerd, die hier dus zo’n beetje Soest was komen bevrijden, heef daarna nog wel het een en ander meegemaakt. Zijn militaire loopbaan ( hij was bestemd om naar “Indien”te worden uitgestuurd)  werd abrupt afgesloten toen hij kort daarvoor per ongeluk door zijn been werd geschoten. Op het ogenblik is hij in Amersfoort nog herstellende van een tweede hartoperatie.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden