Kies een jaartal

Werkneemsters Dalco

Gepubliceerd 10-05-1995

Dalco

Die vier jonge vrouwen die u hier 19 april op de foto kon zien, waren niet zo maar vier meisjes die tijdens het wandelen even waren gaan zitten, of schuilen voor de regen, of zo.
Het waren vier werkneemsters van de Dalco. En die Dalco is al een verhaaltje op zichzelf, waar we zo dadelijk nog iets over zullen vertellen. Maar eerst die meisjes. Van links naar rechts, van u uit gezien, had u eerst Aukje van Wijngaarden, dochter van de Soester politieman, later getrouwd en naar Baarn verhuisd. Daarnaast zal Cobie van Beek, later de vrouw van Hans van Kooy. Dan zat er Truus Knoops (inmiddels overleden) en tenslotte Johanna Maaijer, nu de weduwe Verwoerd, eerder de weduwe Buitendijk.
Het viertal zal onder de aftakking van de spoorlijn die in 1939 bij Soestduinen was aangelegd voor de militairen. U kunt het op de foto vrijwel niet zien, maar naast de schoorsteen op de achtergrond staat het reclamebord ‘Fotoplaten’, van de Dalco. Tevoren was dat de Fotaxfabriek geweest, gelegen aan de De Beaufortlaan, maar dat bedrijf was inmiddels over de kop gegaan en overgenomen door een Engelsman genaamd Dale.
Het heeft uiteindelijk geleid tot het huidige bedrijf Chemco Nederland, producent van fotografische materialen en nog zo wat. De aftakking van de spoorlijn heeft tot na de oorlog bestaan en was dus iets anders dan de halte die ook bij de Soestduinen heeft bestaan. Die lag iets verderop, en was speciaal ingesteld ten gerieve van de bewoners van het oude buiten De Paltz. Daar hoef je bij de NS nu ook niet meer om te komen!.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden