Kies een jaartal

Winkel aan Burg.Grothestraat

Gepubliceerd 31-05-1995

Winkel aan Burg. Grothestraat

Op het rechter raam staat “Electrotechnisch Installatie-Bureau, en op het linker ‘Fongers’  plus ‘G.Landman, telef. 72’ en het was allemaal de zaak van Landman.
Verschillende mensen hebben ons met deze foto vooruit geholpen. Onze dank. Maar de meeste informatie hebben we toch van Marinus Landman uit Apeldoorn, die elf op de foto staat, derde van rechts.
De foto is in 1929 genomen, waarschijnlijk op 31 augustus 1929. Het gezelschap zat te wachten op de optocht die er langs zou komen, vanwege de verjaardag van koningin Wilelmina.
We zitten aan de Burgemeester Grothestraat  nummer 28 ( hoewel het in 1929 nog wel 26 zal zijn geweest). Er naast, op nummer 30 (oud 28) huisde drogist-opticien D.F. Voigt. Landman was er in 1910 komen wonen met zijn jonge, uit Zeeland afkomstige vrouw Joppa Marina van ’t Hof,en hij zou er blijven toto in de jaren ’60 tot n a de dood van zijn vrouw.
Het pand is tegenwoordig eigendom van B. van Soest, die er in 1989 een nieuwe behuizing heeft gecreëerd voor zijn moderne ‘woonwinkel’.
Kijken we nu naar de mensen, die daar in 1929 zaten te wachten in de augustuszon. Vijftien personen, jong en oud, en links te beginnen. De vijf helemaal links heetten Van der Velden en werden goede vrienden van de familie Landman. Sommigen zijn dat nog steeds. Vierde van links was Neeltje Van der Velden-Boor, links van haar (dus nr.3) was haar schoonzusje. Het jongetje met schillerkraagje en stropdas (nr.5) was Kees van der Velden. Dan, met strohoed, ziet u Landman zelf, met naast zich de jongeste Landman, Paul, die toen zes jaar was en door zijn moeder aan de hand wordt gehouden. Daarnaast komt (nr.9) mej. Marie Berekamp, een vriendin van moeder Landman en daarnaast drie Veldhuizens: Martha, haar moeder Annie,en Gerard. ‘Tante Annie’ was een zuster van landman. Gerard zou later, terwijl hij schuilde voor het slechte weer, door de bliksem worden getroffen.
Dan komt Marinus, geboren in 1918, met staande Piet (1913) en tenslotte Maartje.
Afwezig is Gerrit, de oudste zoon, mogelijk doordat hij in militaire dienst zat – waar hij uit zou komen met multiple sclerose die hem de rest van zijn leven zou beheersen


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden