Kies een jaartal

De blokhut achter Zonnegloren

Gepubliceerd 21-05-1995

De blokhut achter Zonnegloren

De foto was niet erg scherp en het had net zo goed een sneeuwlandshcap kunnen zijn als een zonnig beeld uit de zomer. En die meneer daar middenvoor gaf ook al weinig houvast..
Toch met uw hulp zijn we met die hut best een stukje wijzer geworden. Bedankt!.
Wie die meneer was weten we nog altijd niet en het zal ons niet echt verbazen als we daar noiit meer achter komen. Maar waar die blokhut stond, dat weten we. Er hebben er zelfs twee gestaan.
De eerste stond aan de Korte Duinen, dicht bij wat vanouds De Zeven Sparren heette achter Zonnegloren ( nu Medisch Centrum  Molendael). De tweede blokhut, zo leerden we, was aan de Dolderseweg, even voorbij het Berkenlaantje, richting Den Dolder. Beide hutten moeten eind jaren dertig door de gemeente zijn gebouwd, met als belangrijkste doelstelling het wandelen in de gemeente aantrekkelijker te maken. Ze hadden drie wanden van ruw hout en een dak ( puntdak?) meer niet. Ze waren er niet om consumpties te verkopen, het waren dus geen kiosken. Het is zelfs onduidelijk of er wel banken in zaten.
De blokhut achter Zonnegloren bood de wandelaar niet alleen enige beschutting, maar ook uitzicht over de duinen, wat in de loop van de jaren wel wat minder werd naar mate de bomen groter werden. De hutten werden door de gemeente onderhouden, periodiek in de carbolineum gezet. Helaas is de hut aan de Korte Duinen eind jaren vijftig afgebrand. Hoelang de hut aan de Dolderseweg er heeft gestaan hebben we nog niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk niet veel langer. De waterpomp daar ter plekke heeft nog wel enige tijd als ontmoetingsplaats gediend vernamen we.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden