Kies een jaartal

Smederij van Wanzing

Gepubliceerd 12-07-1995

Smederij van Wanzing

Die donkere foto die u vorige week op deze plek te zien kreeg, stamde uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Wellicht had u dat al begrepen door die geüniformeerde man, rechts achter in beeld.
Die man was wachtmeester ,hoefsmid Neelemans. We weten dat doordat dezelfde militaire hoefsmid ook staat op de foto van dezelfde smederij die is opgenomen in E. Heupers boekje “Soest en de Soestenaren in oude ansichten”
Het was de smederij van de oude Jan Wanzing, waar in die tijd zijn beide zonen het grote werk deden – in samenwerking met personeel van de artillerie want er lagen veel artilleristen in Soest in de periode 1914-1918 en die artilleristen waren voorzien van heel wat paarden.
U zag dus de smederij van Wanzing, gevestigd aan de Steenhoffstraat nr.70. De smederij en de loods ernaast lagen, door maar een smal pad gescheiden van de tuin van nr.68 waar de kleermaker A.G. van hees woonde. Later werd dat zoon W.A. van Hees, die er vele jaren zijn kapsalon had, en die er nog steeds woont. Loods en smederij zijn inmiddels verdwenen, er staan nu twee garages maar het huis van Wanzing ( dat u overigens op de foto niet kunt zien) is er nog, zij het dat er een verdieping op is gekomen.
Wie de mensen op de foto zijn, hebben we nog niet met zekerheid kunnen bepalen. Wellicht komen we daar nog op terug. De oude Jan Wanzing was er (even) niet, maar waarschijnlijk ziet u links zoon Kees in actie. Het paard waar hij aan werkt, wordt (denken we) vastgehouden door de zoon van Johan, de oudste zoon van Jan, die ernaast staat, ongeveer midden op de foto. De leerling(?) hoefsmid rechts is mogelijk ook een militair en dan staat dus rechts de wachtmeester.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden