Kies een jaartal

Jongens op vakantie

Gepubliceerd 09-08-1995

Jongens op vakantie

Meer dan een halve eeuw geleden is de foto genomen, maar de antwoorden op onze vragen kregen we binnen de kortste keren: die zes jonge mannen, als groepje verenigd voor de fotograaf. Je zou willen schrijven: het is of ze gisteren pas op stap wagen, maar zo is het niet. Er is in die tussentijd van alles gebeurd en van de zes zijn er nog maar drie in leven. Voor Kees Bansema, helemaal links op de foto was het leven 1938/1939 al grotendeels voorbij.
Het was dus betrekkelijk kort voor de oorlog dat dit zestal besloot een grote fietstocht te maken. Tot in de Achterhoek, maar ook Nijmegen zouden ze aandoen. Waar ze nu precies zijn vereeuwigd kunnen we u nog niet zeggen, wellicht was het in de buurt van Lochem. Ze waren allemaal zo omstreeks de achttien jaar en het was – maar dat zult u wel al hebben begrepen – in de zomervakantie. Er was wel al sprake van oorlogsdreiging, maar wat Nederland betreft was het beeld niet ongunstig: de werkeloosheid was bezig terug te lopen. Echt tijd dus om er even tussenuit te gaan.
En wie waren die zes dan. Als we eerst naar de bovenste twee kijken ziet u links Bas Thie, die nu nog in Soest woont en die ons mede geholpen heeft aan informatie. Rechtsboven poseerde Kees Elzinga, die toen aan de Birkstraat woonde maar die helaas is overleden. Hurkend links Kees Bansema, die voor officier zou worden opgeleid, maar door de Duitsers is omgebracht. Ook Hans de Regt, naast hem in geruit shirt, leeft niet meer en dat brengt ons bij Ad Slijp ( toen van de Gallenkamp Pelsweg) en Hein Verheijen, zoon van de sigarenhandelaar aan  het begin van de Birkstraat, hoek Soesterbergsestraat.
De jongens kampeerden onder meer bij boeren en het was, dat kunt u van ons aannemen, een geslaagde vakantie.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden