Kies een jaartal

Veenhuizerweg-winkelier Van Hornsveld

Gepubliceerd 23-08-1995

Veenhuizerweg – winkelier M. van Hornsveld

“M. van Hornsveld, winkelier”, staat in het “Nieuwe Adresboek voor de Gemeente Soest met een gedeelte van Soesterberg, hetwelk tot de gemeente Soest behoort”. Het boekje omvat de gegevens van 1909 en het heet dan wel het “Nieuw” Adresboek, voor Museum Oud Soest is het het oudste gemeentelijk adresboek dat we hebben. Mocht u toevallig nog een ouder exemplaar weten dan horen we dat graag van u.
Winkelier van Hornsveld was van Duitse afkomst en via de binnenvaart in Soest neergestreken, in het huis dat we u vorige week op deze plek lieten zien. Het adres was zo’n honderd jaar geleden () toen van Hornsveld er zijn kruidenierszaakje begon) Veenhuizerweg C 226a.
Dat “Veenhuizerweg” was de gangbare naam maar niet officieel. Dat zou het pas in 1911 worden. En erg lang zou die naam ook niet officieel blijven want in 1929 werd het de Koninginnelaan, want Veenhuizen deed sommige inwoners te veel denken aan de Drentse inrichting waar notoire landlopers werden opgeborgen. Jammer, want het Veenhuis, dat aan de Praamgracht heeft gestaan en waarnaar de weg was genoemd, had niets te maken met landlopers maar alles met het Soester veen en de verscheping daarvan. En wellicht zijn we via die verscheping weer terecht bij Van Hornsveld die wellicht Von Hornsfeld zal hebben geheten. Overigens kreeg het deel van de Veenhuizerweg waar de Van Hornsvelds woonden de naam Eikenhorstweg.
Menks van Hornsveld en zijn vrouw Lammertje Groenestein ( van de Wieksloot) kregen twaalf kinderen (negen jongens , drie meisjes) die allemaal geboren werden in het huis van de foto. Dat zag er toen nog wel iets anders uit, want in het midden van de voorgevel zat toen een deur die naar de winkel leidde. Het achterhuis dat op de foto te zien is, diende als stal voor de koeien. Er naast was de groentetuin en Van Hornsveld had ook nog de beschikking over een stuk grond aan de Beckeringhstraat waar later “de putjesfabriek” TBS gevestigd zou zijn.
Het huis is in handen van de familie gebleven tot het omstreeks 1978 is gesloopt. De dubbele villa die ervoor in de plaats is gekomen markeert steeds het begin van de Eikenhorstlaan.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden