Gepubliceerd 03-09-2008
Vandaag een foto uit 1938 van de eenmalige beroemde voorstelling “de getemde feeks” van Shakespeare in ons eigen openluchttheater. De foto is gemaakt door de heer H.P.den Otter uit Vlaardingen die indertijd in een pension aan de Heideweg logeerde. In de tijd dat het leuk toeven was in Soest. De heer den Otter Sr kocht in de voorverkoop een kaartje in de voorste gelederen om goed zicht te hebben en nam op de middag van de uitvoering zijn fototoestel mee.
De foto is vermoedelijk daarna door de toenmalige fotograaf Louis Mook ontwikkend en afgedrukt en in het album van zijn zoon de heer Ing.H.P.den Otter jr ,die in Soest woont, terechtgekomen. Nu bij het 70 jarig bestaan van het openluchttheater maken we dankbaar gebruik van zijn opname.
Het plan voor een openluchttheater te bouwen was oorspronkelijk een initiatief van het V.V.V.Soest-Vooruit. Op 22 juli 1938 werd met algemene stemmen besloten om f 25,00 als grondkapitaal af te zonderen om samen met de vereniging Soest-Zuid de stichting Openluchttheater te formeren. De aanleg van het openluchttheater kwam tot stand via een werkverschaffings project op een stuk grond dat van de gemeente werd gehuurd.
Er werden in die tijd landelijke projecten uitgevoerd waar werkloze arbeiders om iets extra’s te verdienen gedwongen moesten werken. Het Amsterdamse Bos is zo ontstaan. Ook het ontginnen van de Drentse Hei was zo’n landelijk project.
De gemeente Soest maakte in de crisisjaren eigen plannen om haar mensen aan het werk te houden. Een groot werk was het Soester Natuurbad dat in 1933 is opgeleverd. De aanleg van het openluchttheater was een volgend project van formaat. De bouw van het theater kwam in een tijd van anderhalve maand tot stand en op het nippertje gereed voor de feestelijkheden van het 40 jarig regeringsjubileum van H.M.Koningin Wilhelmina. Het Comite greep deze gelegenheid aan om het Openluchttheater op grootse wijze te openen met een grote voorstelling.
Men koos voor het bekende gezelschap van Saalborn – Parser. De heer Louis Saalman kwam in de dagen vooraf persoonlijk naar Soest om het theater te bezichtingen. Hij zei dat hij zelden een zo’n gunstig gelegen openluchttheater had gezien. De omgeving was prachtig maar ook de indeling en toneelruimte waren uitterst geschikt . Hij zou gaarne met zijn toneelgezelschap een grote voorstelling willen geven. De keuze viel op het toneelstuk ‘De Getemde Feeks’ van Shakespeare in de vertaling van Burgersdijk.
Op een podium van heideplaggen werden mooie decors geplaatst. Enige Italiaanse huizen en een poort neergezet vervaardigt door aannemer P.Duin op nodige aanwijzingen van de heer L.Alders. De voorverkoop van plaatsbewijzen liep goed en men raadde de burgers aan tijdig een kaartje te kopen omdat er maar één voorstelling zou worden gegeven.Een paar dagen voor de grote dag was het theater klaar. Een mooi geheel in de ongerepte natuur.
Het was echter een teleurstelling voor het Comite dat de Soester jeugd er al snel bij was bij het vrijstaande theater enige vernielingen aan te richten. De aangelegde taluds werden beschadigd en de jeugd maakten niet normaal gebruik van de in- en uitgangen. Het zou jammer zijn te moeten overgaan om het theater te omrasteren. Het was de bedoeling dat het geheel vrij in de natuur zou blijven liggen.Daarom burgers van Soest waak voor uw Openluchttheater meldde de Soester Courant.
In de voorverkoop waren de plaatsen in het 1e gedeelte tribune f 2.25 per persoon, het 2e gedeelte 1,75 en het 3e gedeelte 1,25 en staanplaatsen 60 cent per persoon. Later aan de kassa waren alle plaatsen een kwartje duurder. De prijzen waren met inbegrip van belasting.Gelegenheid tot parkeren van auto’s onder toezicht aan de Soesterbergschstraat. Rijwielstalling op het terrein en er was verder een consumptietent aanwezig.
Ko van Dijk
Zo werd op 3 september 1938 s’middag om 2.30uur het bomvolle openluchttheater door burgemeester Mr.W.A.J.Visser voor geopend verklaard.en kon de voorstelling op het podium van heideplaggen beginnen. Met in In de hoofdrolen:
Louis Saalborn en Magda Janssens, de laatste in de rol van Catharina. Verdere medespelers waren: Johan Wechel, Jos Liesting, Ferdinand Sternberg, Lau Ezerman, Ko van Dijk (hij was toen 22 jaar), Bob van Leersum, Johan Kaart Sr, Hans Kaart, Alex Frank, de dames, Carla Raet en Maud Perry en anderen.
Er hadden bij de opening naar schatting zo’n duizend bezoekers plaatsgenomen op zitplaatsen rondom. Misschien een beetje prikkelend aan de billen, maar ook de zitplaatsen waren van heideplaggen gemaakt. Voor de noeste werkloze arbeiders ,die aan de bouw in het zweet huns aanschijns met achteraf voor een beschamend lage beloning hadden gewerkt,waren zitplaatsen gereserveerd.Voor ieder twee vrijkaartjes om met echtgenote de eenmalige voorstelling bij te wonen. Het waren andere tijden.
Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest