Kies een jaartal

Woon-winkelpand aan de Nieuweweg

Gepubliceerd 04-10-1995

 Woon-winkelpand aan de Nieuweweg.

“Kruideniers en grutterswaren” zo luidde de advertentie in 1926. “Koffie, thee, tabak, sigaren enz. Tevens Theetuin Vollenhoven’s en Amstelbieren enz. R. Beek – Soest Nieuweg 60 “. En die mijnheer Beek aan de Nieuweweg zag u op 9 augustus op deze plek in de Soester Courant, staande voor zijn woon-winkelpand
Beek, die als slagersknecht aan de Buntweg had gewoond, had zich ( zo nemen we aan ) in de jaren twintig een nieuw onderkomen laten bouwen aan de Nieuweweg. Hij verkocht er kruidenierswaren en had er die theetuin. De Nieuweweg was in die tijd wel al verhard, maar smaller dan nu en er stonden nog bomen langs. Toen omstreeks 1935 de weg werd verbreed en het wegdek beton werd, verdwenen de bomen.
Hoe het zakelijk ging met Beek, is ons niet bekend, maar begin jaren dertig kwam er op zijn plaats een G. van der Wilt te wonen, ofwel slager ofwel groenteboer, dat is onduidelijk. Hij bleef er maar kort. In maart 1931 arriveerde Martinus Smit met zijn gezin “Smitje”, zoals hij door velen vriendschappelijk werd genoemd, verkocht er wat men toen ‘galanterie-artikelen’ noemde en nu huishoudelijke artikelen: potten, pannen, serviesgoed, maar ook zaken als chloor en petroleum. Hij had ook een tijd een expeditie-agentschap. Hij hoefde aan het huis niet veel te veranderen en leefde er tot hij in 1965 naar Groot Engendaal verhuisde, waar hij in 1981, 92 jaar oud, zou overlijden.
Aan de Nieuweweg was inmiddels J.C. Spruijt komen wonen met een doe-het-zelfzaak. Het pand werd opgeknapt , iets verbouwd en er kwam een grote bouwloods/werkplaats achter te staan. Spruijt heeft er tien, twaalf jaar gewoond, waarna Linden-bedrijfskleding het pand overnam. Hoewel dat oorspronkelijk niet was toegestaan, was de gevel inmiddels vernieuwd en was het pand er heel anders uit gaan zien.
De huidige bewoner, het Chinees-Indisch Meeneemcentrum Kim-On heeft opnieuw laten sleutelen  aan de indeling en gevel (groter raam) en dat alles maakt dat Nieuweweg 66 niet zo makkelijk te herkennen was van de foto. Maar in feite is het nog hetzelfde pand uit de jaren twintig.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden