Kies een jaartal

De tuin bij herenhuis op De Paltz

Gepubliceerd 18-10-1995

   De tuin bij het herenhuis in de Paltz

De fontein spuit al lang niet meer, maar het gebouw bestaat nog, al zult u het niet zo gauw meer zien. Dat schreven we in de krant van 4 oktober en zo is het ook.
Maar er is hoop: de aanleg van de fonteininstallatie van De Paltz ( want dat was het ) bestaat nog en zal, met als het grote woonhuis en de rest van de buitenplaats, zoveel als mogelijk in oude staat worden hersteld. Als deze wederopbouw voltooid is, zal De Paltz weer beperkt worden opengesteld. De huidige eigenaar , de heer E.Z. Raatjes, mikt daarbij op Open Monumentendag 1996. Dan zal het landgoed onder leiding van gidsen van het IVN ( Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) weer te zien zijn.
Het grote huis gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw en verhuurd aan de Stichting In de Ruimte, wordt op dit moment ook grondig opgeknapt. Welke bestemming het zal krijgen, is nog niet beslist, maar die zal passen in de algehele doelstelling: “een rustgebied creëren voor alles dat in de natuur leeft, planten en dieren”.
De kleine honderd hectare heeft al een behoorlijke face-lift gehad. Duizenden kubieke meters zand, maar ook honderden kuubs bomengrond zijn aangebracht waar de originele grond was weggespoeld, zo’n dertig tot veertigduizend bomen en struiken zijn geplant (deels ook vrij forse bomen) en de onderbegroeiing is versterkt met een even groot aantal bodembedekkers. Leidraad is paden en lanen zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de ontwerpen van de oorspronkelijke architecten Copijn en Springer.
Er wordt heel hard gewerkt, aldus eigenaar Raatjes, en in die fase van wederopbouw blijft het imposante toegangshek aan de Van Weerden Poelmanweg voor bezoekers gesloten.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden