Kies een jaartal

Villa Anne-Marie van korte duur

Gepubliceerd 20-08-2008

Vandaag in Verdwenen Soest een foto van Villa Anna-Marie, Soesterbergsestraat 111.
De mooie strak gebouwde witte villa is ooit bewoond geweest door twee burgemeesters van Soest. In 1937 woonde burgemeester mr.W.A.J.Visser er en na diens vertrek naar Zeist in 1939 bewoonde tot 1946 zijn opvolger ,mr A.L.des Tombe de villa met de mooie tuin. Des Tombe werd benoemd tot burgemeester van Apeldoorn.

Mevrouw Ria.Floor vroeg onlangs of wij iets meer van villa Anne-Marie wisten die in de jaren zo’n prominente plaats op de Soesterbergsestraat innam. De historische rubriek ‘Van heidehut tot residence’ van De Soester Courant schreef er enige jaren geleden over.
De kapitale villa is in 1923 gebouwd en in dat jaar kwam de heer Theodoor Hendrik Mac Gillavry er wonen. Hij verloor in die jaren kort daarna een groot deel van zijn vermogen. De villa werd toen verkocht aan Anne Maria Lommen. Zij verbond vermoedelijk haar naam aan de villa. Mej.A. M. H. Lommen heeft maar nauwelijks tien jaar gewoond. Zij verhuisde naar de Heideweg.
Na de oorlog in 1950 kocht de Amsterdamse kunsthandelaar C.M.Henning de villa met 2 hectare park.Hij maakte van de villa en tuin een prachtig chic park met slingerpaden en borders met veel bloemen en beelden en vijvers met zwanen. In de tuin verder volières met vogels. Er waren meer dan vijfduizend vogels uit alle werelddelen te bewonderen. Adviseur van Aviflora was de bekende Soester bioloog en vogelkenner Rinke Tolman. 
Het park was heel kunstzinnig met schijnwerpers verlicht.

Geen succes
Hoe schitterend het park er ook bijlag, hoe overweldigend de exotische en kleurrijke vogels ook waren, Aviflora bracht niet het succes dat Henning er van had verwacht. De heer Henning trok zich terug. Hij nam beelden, kunstige banken en vazen mee voor de verkoop in zijn kunsthandel te Amsterdam. Aviflora Soest naar het voorbeeld van Avifauna in Alphen aan de Rijn kwam helaas niet van de grond. Kennelijk was het boerendorp Soest van toen nog niet aan zoiets aparts moois en chique toe. 
Een Spreukenhuisje met bordjes als “Drie dochters en mama, vier plagen voor papa” sprak meer tot de verbeelding. 
Een nieuwe directie probeerde met een wat sobere formule de attractie voort te zetten door de vogeltuin in een bloementuin te herscheppen. Aviflora werd Soesterflora.Er bleven nog wel vogels te zien maar een zee van bloemen had de overhand. Er werden ook weer exposities opgezet van beeldhouwwerk, tuinvazen en Leerdams glaswerk. In de villa werd grafisch werk tentoongesteld maar ook deze opzet sloeg niet zo aan en trok te weinig bezoekers.

Branden
Halverwege de jaren vijftig besloot de directie er een punt achter te zetten.Na een lange periode van leegstand waarin de villa door een aantal branden werd getroffen, waardoor ondermeer het monumentale trappenhuis en de schitterende lambrizering in vlammen opgingen kreeg het pand in de jaren zestig als “De Wiekelaar” de bestemming als vakantie- en conferentieoord. Vrij kort na de oorlog in 1960 werd de bevrijding van Nederland nog steeds met veel feestgedruis herdacht. Er is toen een bevrijdingsplaat gemaakt met zangkoren , trompettist en organist en declamatie over het gebeuren van 1940-1945, onder de naam ‘De tirannie verdreven’. De grammafoonplaats was als onderdeel van de feestelijkheden te horen in de tuin van De Wiekelaar. De VVD vergaderde er ook maar als conferentieoord heeft de Wiekelaar maar een paar jaar dienst gedaan. 
In 1964 werd park en pand door de firma Bakhuizen gekocht.Nadat vervolgens enkele gezinnen in huize Anne Marie hebben gewoond is het pand eind 1969 gesloopt. 

Verzorgingsflat
Op het terrein waar tot voor kort de in het oog springende villa Anne Marie aan de Soesterbergsestraat heeft gestaan werd in 1970 in snel tempo de verzorgingsflat “De Soesterduinen” gebouwd. Een een schepping van het Soester architectenbureau Van Wijk en gebouwd door het in Soest bekende bouwbedrijf G.Verwelius uit Huizen. Een luxueus woonoord voor 69 gegadigden. Tot heden toe voor oudere een aantrekkelijke plek om te wonen. Dicht bij bos en heide en op loopafstand van een winkelcentrum. 
Drie verdiepingen met twee en drie kamermogelijkheden. Van de buitenlucht afgesloten galerijen geven toegang tot alle voordeuren van appartementen.In het gebouw zijn verschillende voorzieningen aangebracht die het wonen tot een waar genoegen maken. Er was in de beginjaren nog een recreatiezaal, een biljartkamer en logeerkamers gepland. Bovendien was er een eigen keuken met een eigen kok aan huize ‘De Soesterduinen’ verbonden waar de bewoners een keuze uit vier verschillende menu’s konden maken. Deze toemalige nouveauté’s zijn later gedeeltelijk om de pensionprijs redelijk te houden geschrapt.
De heer Wouters, bewoner van de Soesterduinen, vertelt dat van het oorspronkelijke plan van 69 appartementen uiteindelijk maar 41 zijn afgebouwd, een hele verdieping minder. 
De recreatiezaal werd wat kleiner en op een dag verkocht de voorzitter het biljart.

‘Belasting‘
Een eigen kok en eigen keuken en inwonend personeel bleek achteraf voor de kleine gemeenschap ook een te grote belasting. De kok moest naar een andere baan omzien en de keuken werd onlangs omgebouwd in een viertal garages. Al met al, de tuin van villa Anne Marie blijft een van de mooie plekjes van Soest om te wonen, waar de eekhoorntjes in bomen klimmen en de vogeltjes nog steeds uitbundig fluiten.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden