Kies een jaartal

Villa aan Parklaan met sportauto

Gepubliceerd 25-10-1995

Villa aan de Parklaan met sportauto

We zijn u nog het verhaal schuldig van de villa waar een modevakschool was gevestigd met voor de deur dat fantasievolle sportautootje
’t Is niet zo dat we er nu alles van af weten, maar dank zij verschillende lezers zijn we, zowel wat het huis betreft als betreffende de sportauto, toch wel het een en ander wijzer geworden.
De villa stond aan de Parklaan en droeg het nummer 6. U hoeft niet te gaan kijken want het pand kwam al voor de oorlog leeg te staan, raakte daarna betrekkelijk snel in de vernieling, werd gesloopt en er staat nu een leuke bungalow met een ander nummer.
De modevakschool werd gedreven door een van de vijf dochters van de smid Elzinga en zijn vrouw Klase Koopmans. Het meisje heette Ybeltje ( spreek uit: Iebeltje) maar werd veelal Elly genoemd. Dit was in de jaren 1934 tot en met 1936. Toen trouwde Ybeltje met Anthony Frank, timmerman, verhuisde naar de Koninginnelaan , waar de de modevakschool voortzette tot ze in verwachting raakte.
De één- na-oudste dochter van de Elzinga’s ( de oudste was Anna, die nuj in Canda woont) was Boukje, en haar ziet u op de foto aan het stuur, met, staande naast de auto, haar man Harry Bloemendaal, die les gaf aan de school aan de Beetzlaan. En achter het raam kunt u met enige moeite nog moeder Elzinga herkennen.
En dan die auto, ook toen al een opvallend model. Het was een Amilcar, een Frans sportwagentje uit de jaren twintig,. Niet echt nieuw dus, toen de foto midden jaren dertig werd gemaakt, en vrienden spraken daarom ook van de ‘brulaap’. Het waren kleine auto’s die Amilcars, en ze werden wel de Bugatti van de minder welgestelden genoemd. Van dat merk bestaan er nog maar vier of vijf in Nederland Eén daarvan ( maar niet die van de foto) is ergens in Soest opgeborgen  - in geheel gedemonteerde staat. Misschien dat u die ooit nog eens te zien krijgt.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden