Kies een jaartal

Boerderijtje in het bos van Beckeringh

Gepubliceerd 15-11-1995

Boerderijtje in het bos van Beckeringh

Verschillende mensen hebben gereageerd op  de foto van vorige week: dat vervallen boerderijtje. Hun opgaven liepen nogal uiteen, maar de sleutel kregen we pas met de luchtfoto die u hierbij ziet afgebeeld.
Het boerderijtje stond in wat destijds lang voor de luchtfoto werd gemaakt, het bos van Beckeringh was, onderdeel van het landgoed Eikenhorst. Een verhaal. In het jaar 1900 trouwde ene Hendrik ( Henk) van Geijtenbeek met Menzina de Ruig. Henk, geboren in 1877 (Menzina was drie jaar ouder) kwam in dienst van Beckeringh als bosbaas en kreeg al gauw het boerderijtje als onderkomen. Het adres werd Bevedëreweg 10. De straat was genoemd naar de uitkijktoren die Beckeringh er omstreeks 1905 liet bouwen, 20 meter hoog, en die het 25 jaar heeft uitgehouden.
Toen de grond vele jaren later als industrieterrein werd verkocht, liet de heer Beckeringh in het contract opnemen dat de Van Geijtenbeeks er tot hun dood mochten blijven wonen. Voor Henk is dat uiteindelijk 1971 geworden. Menzina overleed in 1962.
Dat is dus het verhaal van het boerderijtje, dat lang bekend is geweest vanwege de mooie moestuin die er bij aangelegd was. Nu nog een paar dingen over de foto hiernaast. Het grote gebouw op de voorgrond was tot enkele jaren geleden van Foxboro, de onderneming die, in zeer gereduceerde vorm, naar Baarn is verhuisd. Het is nu de vestiging van TBS Soest , gelegen aan de Koningsweg. U ziet het boerderijtje nog liggen tussen het hoofdgebouw en de dubbele loods rechts, want de foto is vóór de dood van Van Geijtenbeek genomen. De Bevedereweg liep nog door tot aan de Beckeringhstraat: het laatste stuk kwam omstreeks 1970 aan TBS en werd toen afgesloten.
Niet lang na de dood van Van Geijtenbeek is het boerderijtje gesloopt. Dicht bij de plek waar het heeft gestaan staat nu nog een eigentijds gebouw dat bij Foxboro dienst deed als educatiecentrum, bij TBS fungeert het als showroom. De woonplek van de Van Geijtenbeeks is nu groen, onderdeel van de bedrijfstuin.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden