Kies een jaartal

Personeel paleis Soestdijk (jaren twintig)

Gepubliceerd 29-11-1995

 Personeel van Paleis Soestdijk

Er waren “assistent-bloemisten” en “adspirant-bloemisten”, zo goed als een “chef-bloemist”. Er was kennelijk veel belangstelling voor bloemen, niet verbazingwekkend voor het verblijf van de koningin –moeder
Maar er waren ook jagers en jachtopzieners, parkwachters, tuinknechten, tuinjongens, en er waren ook mensen aangesteld als stoffeerder en meubelmaker, een wagenknecht , een tuigen meester en zelfs een smid-machinist. En bij de binnendienst was er een kelderbewaarder, een zilverbewaarder en was een “nestel-lakei”- wist u wat dat was?
Naar Nederlandse maatstaven telde Soestdijk heel wat personeel, maar je hoefde niet ver te reizen om hofhoudingen aan te treffen die een veel grotere staat voerden.
Hoewel we personeelslijsten van Soestdijk hebben mogen doornemen is ’t niet te zetten welke Soesters er in welke tijd wat hebben gedaan. Laten we maar wat namen noemen, wellicht staan sommigen ook op de foto. De enige van wie we zeker zijn is Piet Verbrug die er lang gewerkt heeft als tuinman. Hij staat men een of ander gereedschap ( een hark?) over zijn schouder rechts naast de twee “wagenbestuurders” die u met twee automobielen middenvoor ziet staan. Zijn zuster leeft nog en woont nog in Soest.
Andere namen:
H. van Starreveld, huisknecht
P.R. Everaards – meubelmaker-huisknecht
Gerrit de Zoete – assistent bloemist
Willem Bredee- adjunct-boekhouder
Frederik Smit – assistent-bloemist
Willem Deijs – jachtopziener
Jan Legemaat – parkwachter/boswachter
Friedrich Scher – koetsier/majoor
Lambertus Rozeboom – tuigenmeester
Lambertus Groeneveld – koetsier van de intendant van Soestdijk tevens belast met de functie van Domeinbode in de rang van bediende.
Het is niet duidelijk in hoeverre al het personeel op de foto is komen te staan. Waarschijnlijk is veel binnenpersoneel afwezig, in elk geval ontbreken de vrouwelijke personeelsleden.
Aanvoerder van de afgebeelde groep ( dat moet de mijnheer helemaal links zijn geweest), dat was de tentmeester. Die ressorteerde dan  weer onder een kamerheer, wat bijna zoiets was als een minister in de landsregering.  Mocht u nog relevante gegevens hebben, we horen graag van U


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden