Kies een jaartal

Excursie CBTB

Gepubliceerd 07-02-1996

Christelijke boeren- en tuindersbond op excursie.

Wie namen terug wil vinden van een oude groepsfoto, weet wel waar hij aan begint, maar in het algemeen niet waar ( en wanneer) het ophoudt. Ondanks de hulp die weg van heel wat mensen hebben gehad zijn we niet helemaal zeker dat alle namen goed zijn. Goed mogelijk dus dat er nog wat te sleutelen zal blijken. Maar laten we eens proberen.
Om te beginnen: het betrof een excursie van de CBTB, de Christelijke Boeren- en Tuindersbond, afdeling Soest. De foto is, zoals we al dachten, genomen op het strand van Scheveningen. Nee, het gezelschap heeft niet gezwommen, maar wel pootje gebaad. En wat de datum betreft: het was zomer 1947 of 1948. We weten dat doordat de jongste deelneemster zich herinnert wanneer ze het mantelpak kocht dat ze bij deze gelegenheid droeg: toen ze in de verpleging ging.
De CBTB-Soest ( sommige leden woonden even buiten Soest, bij voorbeeld in Lage Vuursche) had wel eens meer zulke uitstapjes, die zeer werden  gewaardeerd en waar echt naar werd uitgekeken. In het algemeen kenden de leden elkaar goed en er was nogal wat familieverwantschap.
Laten we nu de namen noemen, beginnend met de bovenste rij, de vijftien mensen die staan, van links naar rechts. Daar ziet u als eerste, met donkere hoed, Gerrigje Veldhuizen-van Woudenberg, die aan het begin van de Wieksloot woonde. Het stel naast haar moet Willem van der Wal en zijn vrouw zijn, maar daarover is enige onzekerheid. Nummer vier van links was Aart Verhagen, die boerde aan de Pijnenburgerlaan op boerderij Bouwlust. Naast Verhagen staat het echtpaar Roos, afkomstig uit Amsterdam, maar in Soest op kleine schaal opnieuw agrarisch bezig aan de Engendaalweg. Voor het echtpaar daarnaast (zij met knipmuts hebben we genoteerd: A. Greef met een vraagteken.
Dan, boven de rest uitstekend, staat iemand waarvan de naam geheel duister is gebleven – de veronderstelling is dat het de chauffeur van de bus moet zijn geweest. Meer naar rechts staat mevrouw Beijer, geflankeerd door het echtpaar Jan Berkhof en Metje Berkhof-Dorresteijn die aan de Eikenhorstweg woonden. Naast haar staat mevrouw Oosterom met haar (lange) man Jaap. Zij bewoonden een grote boerderij aan de Vuursche, naast het kerkje. Helemaal rechts staande is Hennie Veldhuizen-Dorresteijn van de Charlottehoeve, naast het Spiehuis en zuster van Metje. De benedenrij waren alweer links beginnend: Jan van Schie wiens boerderij aan het begin van de Wieksloterweg staat. Daarnaast Cor van Rouwendaal- van Duinkerken met haar man Jan, met een boerderij in het veen. Naast Jan zat gehurkt Dirkje van Schie, de vrouw van die andere Jan, links. Dan volgt het echtpaar Toon van Duinkerken (broer van Cor) en Greetje, afkomstig uit Litouwen , in een lichte jurk. Voor Greetje, zittend op de grond haar zwager Teus  van Duinkerken, nog steeds actief op een boerderij in het veen , Clemensstraat. Schuin rechts achter hen ziet u Willempje Verhagen, de echtgenote van Aart, links-boven en de moeder van Aartje naast haar ( met het mantelpakje!) die nu mevrouw Kersten heet en in Utrecht woont.
Helemaal rechts ziet u het echtpaar Dorresteijn, dat toen een boerderij bewoonde aan de Staalwijklaan, later naar de Nieuwstraat ging. Teus, broer van Hennie en Metje, was voorzitter bvan de Soester CBTB-afdeling en bureauhouder van de standsorganisatie, voorloper van het Landbouwschap. Dan misten we nog, op de grond zittend rechts, de heer Beijer van wie we de voornaam niet weten en van wie de vrouw twee plaatsen hoger staat. En daarmee hebt u de hoofdlijnen van de foto van vorige week.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden