Kies een jaartal

Modderige Eigendomweg in 1928

Gepubliceerd 14-02-1996

  Modderige Eigendomweg in 1928

Die modderpoelen van vorige week. Die lagen op de Eigendomweg. Het was begin 1928. Het is daar nu allemaal keurig verhard, maar wie het blad “Van Zoys tot Soest”leest, van de Historische Vereniging Soest, heeft kunnen lezen dat het daar in 1938 nog altijd modderen was.
Oud-Soester Hugo Schaaf schreef daar: “In 1938 nog een ongeplaveide weg, waarvan het gedeelte tussen Nieuweweg en de autosloperij van Luijben in herfst en winter veranderde in een diepe modderpoel, waarin herhaaldelijk auto’s bleven steken”Luijben is inmiddels verhuisd naar het industrieterrein. De eigendomweg/Eigendomssteeg is naar Soester normen een oude weg, genoemde naar de Soester Eigendommen, een reeks onontgonnen grondstroken aan de rand van het Soesterveen. De weg was vroeger particulier eigendom en tot het eind van de vorige eeuw werd de weg voor verkeer afgesloten met een hek. Dat moest verder verval voorkomen. Voetgangers mochten er wel door, staat in het boek “Soest, geschiedenis van de straatnamen”. Het donkere huis achter de begroeiing werd indertijd bewoond door de weduwe Hoogeveen, na de oorlog werd het Smeeing. Het huis iets verderop was van W. v.d. Kraats (botenmaker), het huisje daarachter werd bewoond door Kees Hilhorst. Aan  de overkant (nummer 52) huisde Jan van Doorn, die een petroleumhandel had.
Wie de geschiedenis van de Eigen domweg echt wil weten, kan veel vinden in het voorjaarsnummer 1995 van de Historische Vereniging –m waarvan we u ook zeker aanraden ( voor een luttel bedrag) lid te worden.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden