Kies een jaartal

Hotel de Schouw

Gepubliceerd 28-02-1996

 

Hotel ‘De Schouw’

Iemand die Museum Oud Soes een goed hart toedraagt bezorgde ons een briefkaart die ongeveer uit 1953 moet zijn en waarop beelden te zien zijn van wat toen Hotel “De Schouw’ heette.
De kaart  toont aan dezelfde foto die u vorige week op deze plek hebt kunnen zien. Dat was dus een klein hotel aan de Birkstraat, oorspronkelijk nr.17, later had het de nummers 45-47, naast wat nu het Vleescentrum is en destijds een slagerij.
Het pand , zo is ons verteld, dateert uit ongeveer 1905, maar over de beginperiode zijn we niet veel wijzer geworden. De historie begint voor ons pas waar Jo Ronnenberg in de zomer van 1934 uit Amsterdam in Soest kwam wonen om hier een hotel-café-restaurant te runnen onder de naam Du Passage. We weten dit van Jo’s dochter Flory, die nog woont in het ouderlijke huis van toen, die in het pand geboren is en er nog voor heeft gebeld met haar broer in Canada. Ronnenburg fungeerde maar enkele jaren als hotelier. In 1938 werd hij opgevolgd door ene P. van Selst die er tot en met de oorlog als caféhouder in zat. Het verhaal wil dat de naam ‘De Schouw’ van hem is, en dat het bedrijf erg in trek was bij Duitse militairen, mede dank zij de gastvrijheid van Van Selst vrolijke dochters.
Toen het bedrijf na de oorlog in handen kwam van w. La Grouw, kwam er weer nieuw elan in het gebeuren. Er kwam nogal wat cliëntele van de sportvelden  erachter (voetbal, korfbal) en het was ook de plek waar een biljartvereniging bijeenkwam. In de voorkamer stond een biljart waarop intensief werd gespeeld. Toch heeft het pand de bezitters geen echt succes opgebracht. “Het lijkt wel of er een vloek op rust”werd er gezegd. Toen de kans zich voordeed het te verkopen om op de grond een dubbele woning te zetten is daar meteen op ingegaan. Het eind van hotel
“De Schouw” viel in 1970


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden