Kies een jaartal

Charlottdehoeve

Gepubliceerd 15-05-1996

Charlottehoeve

Die statige boerderij van drie weken geleden met die hoge bomen er achter bestaat nog steeds, al is er wel wat aan verbouwd  sinds de foto genomen werd, nu bijna een eeuw geleden.
Vooral de gevel waar u tegenaan kijkt ziet er nu wel anders uit. Overigens moeten we bekennen dat de foto geen Soester plaatje laat zien: de boerderij is de Charlottehoeve aan de Biltseweg en dat is, met over de gemeentegrens, in Zeist. Onderdel van het landgoed Pijnenburg, al jaren lang bezit van de familie Insinger.
Maar de hoeve heeft ook een lange binding gehad met de familie Veldhuizen, die er ruim een eeuw op hebben gezeten als boer. Het is dan ook deze familie die u op de foto ziet. Op de wagen, helemaal links, ziet u vader Jan met zijn oudste zoon Gerrit. Gerrit was dan wel de oudste van de zonen, maar volgde zijn vader niet op als boer. Hij volgde zijn schoonvader op als tuinbaas van Pijnenburg, toen die bij een ongeluk was omgekomen .
Staande bij het groepje meer naar rechts is Cornelis, de tweede zoon. Het klein meisje daarnaast is Sophie, die nu 92 jaar is, leunend tegen haar moeder Maria Floor, die tot 1939 zou leven. Van Sophie, nu Van Altena, kregen we veel informatie waarvoor onze dank.
Dan komen er op de foto twee jongens: Jan en Jochem. Jochem was de zoon die al zijn broers overleefde, hij stierf in 1988. Wie u op de foto niet ziet waren Toon, die niet in beeld mocht omdat hij stout was geweest, maar die wel als laatste de boerderij heeft gedreven samen met zijn vrouw Hendrika van Dorrestein.
Op de foto ziet u naast Jan en Jochem, het oudste meisje Elizabeth, die niet ouder werd dan 18 jaar. Helemaal rechts, in een karretje zit Peter, toen de jongste, want Marinus was nog niet geboren.
De veldhuizen-periode van de Charlottehoeve ging zachtjes ten einde. Gerrit en Jochem waren er inwonend bij Toon en zijn vrouw Henny. Ze waren beide ongetrouwd. Anton en Henny bleven kinderloos. Gerrit overleed als eerste, Jochem het laatst.
De boerderij kwam in handen van Toon van den Breemer die tevoren leiding had gegeven aan de kwekerij ’t Vaarderhoogt. De provincie beloonde de boerderij met een prijs. Toen Van de Breemer meer grond ter beschikking kreeg, koos hij voor uitbreiding van het aantal koeien, maar nog steeds ook produceert hij kaas van geiten. Maar een kinderboerderij is het niet meer. Daarvoor is het boeren hem een te serieuze zaak.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden